Καθολική η απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2001 06:20
A- A A+

Υπολειτούργησε ολόκληρη η χώρα χθες, καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων στην γενική απεργία σε ορισμένους κλάδους, έφθασε και το 100%.

Πολλά θέατρα και κινηματογράφοι δεν άνοιξαν, ενώ δεν ήταν λίγοι οι καταστηματάρχες που ακολούθησαν την ίδια τακτική, γεγονός που είχε να συμβεί από το 1986.

Η συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως ήταν εντυπωσιακή και ισάξια της προηγούμενης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Αστυνομία, αλλά και τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών, οι συγκεντρωθέντες έφθασαν τους 130.000 ανθρώπους.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της ΟΤΟΕ Δημήτρη Κουσελά στη «Ν», ο οποίος είπε : «Από το Πεδίον του Αρεως που ξεκίνησε η πορεία προς την Βουλή, πέρασαν 70 λεπτά για να αδειάσει η Πατησίων».

Στις 11 το πρωϊ, έφθαναν απεργοί από όλα τα σημεία της Αττικής με πούλμαν που είχε ναυλώσει η ΓΣΕΕ και είχαν ξεκινήσει στις 9:30’ το πρωϊ από τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αργυρούπολης, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου, Υμηττού, Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ν. Ηρακλείου, Μελισσίων, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας, Χαλανδρίου, Αγ. Αναργύρων, Αγ. Βαρβάρας, Αιγάλεω, Ανω Λιοσίων, Αχαρνών (Μενιδίου) Ζεφυρίου, Ιλίου (Ν. Λιοσίων), Καματερού, Νικαίως, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που χρησιμοποίησαν δικά τους αυτοκίνητα, ακόμη και ποδήλατα, προκειμένου να φθάσουν στο σημείο της συγκέντρωσης και να διαδηλώσουν υπέρ ενός δίκαιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Περίπου στις 12:30’ άρχισε η μεγάλη πορεία προς την Βουλή, όπου οι διαδηλωτές επέδωσαν ψήφισμα.

Συλλαλητήρια έγιναν και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, την Θεσσαλονίκη με πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, την Λάρισα, την Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Δεν κινήθηκαν έως τα μεσάνυχτα αστικά και πράσινα λεωφορεία, μετρό, τρόλλεϋ και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, ενώ τα ταξί άρχισαν να κυκλοφορούν σήμερα στις 5 η ώρα τα ξημερώματα και τα πλοία έλυσαν κάβους στις 6 η ώρα.

Ο ΟΣΕ πραγματοποίησε μόνον τα δρομολόγια κοινωνικών αναγκών και η Ολυμπιακή Αεροπορία εκτέλεσε μόνο μία πτήση ανά προορισμό και μία ανά χώρα. Κλειστές παρέμειναν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), τα ταχυδρομεία, τα σχολεία, οι εφορίες, τα δικαστήρια, τα βενζινάδικα (λειτούργησαν μόνον όσα βρίσκονται στις εθνικές οδούς και ελάχιστα στην Αττική), τα αρτοποιεία, τα φαρμακεία (το κοινό εξυπηρετήθηκε από τα διημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα). Τα νοσοκομεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας που εξυπηρέτησαν μόνον τα επείγοντα περιστατικά, ενώ κλειστές ήταν και οι τράπεζες.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι απεργούν και σήμερα τόσο για το ασφαλιστικό του κλάδου, όσο και για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Στην απεργία συμμετείχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, εκπρόσωποι των αστυνομικών και των πυροσβεστών, καθώς και ιερείς, όπως στην απεργία της 26ης Απριλίου.

Στις κινητοποιήσεις για μία ακόμη φορά και οι δημοσιογράφοι. Σήμερα, δεν κυκλοφορούν οι εφημερίδες, ενώ έως τις 6 σήμερα τα ξημερώματα δεν μεταδόθηκαν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές, από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα τηλεοπτικά κανάλια και δεν υπήρχε ροή ενημέρωσης στις ηλεκτρονικές σελίδες των μέσων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή