Στάινμάϊερ: Συνδέει άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων με Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης

Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2006 19:54
A- A A+

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φραντς Βάλτερ Στάινμαϊερ επανέλαβε σε συνέντευξή του -που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της «Bild Zeitung»- την αναγκαιότητα να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, συνδέοντας άμεσα το θέμα αυτό με την αναγκαιότητα της οικονομικής στήριξης των Τουρκοκυπρίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν ρητά τη διεξαγωγή απευθείας εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και της «Βόρειας Κύπρου».

Ο Στάινμαϊερ υποβαθμίζει τη σημασία των δηλώσεων Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες θα ήταν διατεθημένος να αποδεχθεί μέχρι και το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν αυτό θα ήταν το τίμημα της απόρριψης των απαιτήσεων της Ε.Ε. σχετικά με την Κύπρο.

Η «κεντρική ιδέα» πάντως της συνέντευξης Στάινμάιερ συνολικά βρίσκεται στο ότι πρέπει να σταματήσουν επί τέλους οι ατελείωτες συζητήσεις σχετικά με την κατάληξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, γιατί οι συνεχείς αμφισβητήσεις αποδυναμώνουν εκείνους που επιθυμούν τον εξευρωπαϊσμό και την πρόοδο της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή