Αλεξία Καλτσίκη: «…η Ηλέκτρα είναι μια ύπαρξη εκτός ορίων»

Η ηθοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Ηλέκτρα»
Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 09:10
UPD:12:46
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Ενσαρκώνοντας μία τραγική ηρωίδα, η οποία διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του φόνου του πατέρα της και παρακαλεί τους θεούς να βοηθήσουν στην τιμωρία των δολοφόνων του, η ηθοποιός Αλεξία Καλτσίκη μάς μιλά για την παράσταση «Ηλέκτρα».

ELINA GIOUNANLI

Ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών, η εκδίκηση για τον φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος, ξετυλίγεται στην τραγωδία του Σοφοκλή, η οποία παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 20 και 21 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Καθώς η επιστροφή του αδελφού της Ηλέκτρας αναπτερώνει τον πόθο της για εκδίκηση και δρομολογεί την τιμωρία, η οποία θα κορυφωθεί με την πράξη της μητροκτονίας, η Αλεξία Καλτσίκη μιλά για το έργο και για τα συναισθήματά της για τη σημερινή Ελλάδα.

ELINA GIOUNANLI

Ποια είναι τα τεκταινόμενα αυτής της τραγωδίας;

«Μετά από πολλά χρόνια αναμονής, ζώντας μέσα στην εξαθλίωση και έχοντας ως μόνο όπλο τους θρήνους της για να διατηρήσει τη μνήμη του δολοφονημένου πατέρα της, η Ηλέκτρα συναντά αυτό που, εξαρχής, αναζητούσε: έναν αδελφό εκδικητή του φόνου του πατέρα της. Το συγκλονιστικό ως προς την πλοκή -κάτι ανάμεσα σε υπαρξιακό θρίλερ και μεταφυσική ειρωνεία- είναι πως, ενώ ο θεατής ξέρει από την πρώτη στιγμή πως ο Ορέστης είναι ήδη στην πατρίδα του, η ίδια η Ηλέκτρα το μαθαίνει σχεδόν στο τέλος της τραγωδίας». 

ELINA GIOUNANLI

Για τι μιλάει ο Σοφοκλής μέσα από την ιστορία της;

«Αγγίζει αρχετυπικά ερωτήματα, όπως οι αρχαίες τραγωδίες στο σύνολό τους. Τι σημαίνει βία; Υπάρχει καλή και κακή βία; Η συγγένεια επιβεβαιώνεται  από την πράξη ή από το αίμα; Δικαιοσύνη ή εκδίκηση; Είναι το άκρατο πένθος και η άκρατη χαρά δικαίωμα σε έναν ακραίο, εκτός ορίων κόσμο, όπως αυτόν που ζει η Ηλέκτρα;».  

Πώς προσεγγίζει το έργο ο Θάνος Παπακωνσταντίνου;

«Ο μύθος των Ατρειδών είναι ένα τοπίο γνώριμο και ερεθιστικό για τον Θάνο. Δεν είναι η πρώτη φορά που συνομιλεί μαζί του. Όσον αφορά στο ίδιο το έργο του Σοφοκλή, θα έλεγα, εν συντομία, ότι το αντιμετώπισε σαν μια τελετή ενηλικίωσης, με τον χορό και τη μουσική να παίζουν κομβικό ρόλο στη δραματουργία της παράστασης».  

ELINA GIOUNANLI
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ρόλου σας;

«Η οργή, ο θρήνος, η επιμονή, η απελπισία, η δίψα για εκδίκηση, η καρτερία, η εξάντληση της αναμονής. Όταν ξεκινά η τραγωδία, η Ηλέκτρα βρίσκεται πια σε μια οριακή στιγμή της. Γι’ αυτό και όλα πάνω της ξεπερνάνε το μέτρο. Είναι μια ύπαρξη εκτός ορίων».

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τη σημερινή Ελλάδα;

«Θολά και εξουθενωμένα».  

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Γερά νεύρα, αντιστάσεις. Αν γίνεται, χιούμορ. Και κυρίως, υγεία, όσο κοινότοπο κι αν ακούγεται».

Βλέπετε κάτι ελπιδοφόρο στον ορίζοντα;

«Αυτούς που εργάζονται αθόρυβα και σοβαρά και σέβονται τον πλησίον τους. Αυτή την ξεχωριστή μειοψηφία, που τη συναντάς στα πιο απίθανα μέρη, σε όλη την κλίμακα της κοινωνικής ζωής, είτε ζεις σε μια χώρα θεσμική, είτε σε μια χώρα αυτοσχεδιαστική σαν τη δική μας».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς, σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου, σκηνικά - κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού, φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, μουσική: Δημήτρης Σκύλλας, χορογραφία: Χαρά Κότσαλη, βοηθός σκηνοθέτη Α΄: Μάριος Παναγιώτου, βοηθός σκηνοθέτη Β΄: Βασίλης Βηλαράς, βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Κωνσταντίνα Παπακωνσταντίνου.

Ερμηνεύουν: Αλεξία Καλτσίκη (Ηλέκτρα), Μαρία Ναυπλιώτου (Κλυταιμνήστρα), Αλέξανδρος Μαυρόπουλος (Ορέστης), Χρήστος Λούλης (Αίγισθος), Ελένη Μολέσκη (Χρυσόθεμις), Μάριος Παναγιώτου (Πυλάδης), Νίκος Χατζόπουλος (Παιδαγωγός). Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Σοφία Αντωνίου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Νάντια Κατσούρα, Ελένη Κουτσιούμπα, Κλεοπάτρα Μάρκου, Μαρία Μηνά, Ιωάννα Μιχαλά, Τζωρτζίνα Παλαιοθεοδώρου, Νάνσυ Σιδέρη, Καλλιόπη Σίμου, Δανάη Τίκου.

ELINA GIOUNANLI
Πληροφορίες

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Αρχαιολογικός Χώρος Ασκληπιείου, Επίδαυρος - Αργολίδα, τηλ.: 27530 22026, 27530 22096. Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους. Τιμές εισιτηρίων: 8 έως 45 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου, καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, πολυχώρος Yoleni’s, Viva Kiosk στο Σύνταγμα, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τηλεφωνικά: 210 3272000, ομαδικές κρατήσεις: 210 3222720, κρατήσεις ΑΜΕΑ: 211 7800056 (ώρες λειτουργίας: 9:00 - 17:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr και viva.gr.

Προτεινόμενα για εσάς