Νέα προειδοποίηση στην Τουρκία από τον Φινλανδό ΥΠΕΞ

Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2006 14:30
A- A A+

Προειδοποίηση στην Αγκυρα για τον ενδεχόμενο αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., σε περίπτωση που η Τουρκία δεν εφαρμόσει εντός του έτους το πρόσθετο πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο, απηύθυνε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Φιλανδός υπουργός εξωτερικών Ερκι Τουομιόγια (σ.σ. Η Φιλανδία αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ε.Ε. για το επόμενο εξάμηνο).

Ειδικότερα, απαντώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της φιλανδικής προεδρίας, σε σειρά ερωτήσεων για το ενδεχόμενο διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. σε περίπτωση που η Αγκυρα δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε., ο κ. Τουομιόγια τόνισε ότι η διορία που έχει δοθεί στην τουρκική κυβέρνηση λήγει στο τέλος του έτους.

Όπως είπε, η Ε.Ε. αναμένει από την Αγκυρα να επικυρώσει το πρόσθετο πρωτόκολλο, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με το Φιλανδό υπουργό εξωτερικών, αυτό δεν αποτελεί απειλή, αλλά η μη συμμόρφωση της Τουρκίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η τουρκική κυβέρνηση, γνωρίζει πολύ καλά αυτό που θα πρέπει να πράξει, σημείωσε ο Ε. Τουομιόγια.

Ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ακόμη ότι μια ενδεχόμενη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν θα αποτελούσε αποτυχία μόνο για τη φιλανδική Προεδρία, αλλά για ολόκληρη την Ε.Ε. και φυσικά την Τουρκία. Για το λόγο αυτό, κατέληξε, εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με στόχο την επίλυση του προβλήματος.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή