Θερμό καλοκαίρι με τριπλό «γρίφο» εθνικών θεμάτων για την κυβέρνηση

Εξωτερική πολιτική: Η διπλωματική αντιπαράθεση με τη Ρωσία προστίθεται σε ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό
Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018 10:32
UPD:10:32
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Δύσκολο καλοκαίρι περιμένει την κυβέρνηση καθώς έχει ανοίξει όλη η βεντάλια των εθνικών θεμάτων. Στα χρόνια προβλήματα των σχέσεων με την Τουρκία και την προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού με την πΓΔΜ προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες και η διπλωματική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να εγκαλεί με χθεσινή του συνέντευξη την Ελλάδα ότι ενεργεί κατά της Ρωσίας χωρίς αποδείξεις, όπως πράττουν και άλλες χώρες της Δύσης.

Μιλώντας στο αγγλόφωνο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT America και στην εκπομπή του Λάρι Κινγκ, o κ. Λαβρόφ κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι κατηγορούν χωρίς αποδείξεις τη Μόσχα για διάφορα γεγονότα, κάνοντας λόγο για «μεταδοτική» αντίληψη. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι δυτικές χώρες, η μία μετά την άλλη, εφόσον δεν βρίσκουν άλλη εξήγηση για κάποια γεγονότα, οδηγούνται στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή για διάφορα περιστατικά την ευθύνη φέρει η Ρωσία, κάτι που έγινε, όπως είπε, και στην περίπτωση της Ελλάδας με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, με την κατηγορία της ανάμιξης στην εσωτερική πολιτική της χώρας.

«Είναι ακριβώς η ίδια προσέγγιση, όπως βλέπουμε στις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, που μας κατηγόρησε πριν από δέκα χρόνια ότι δηλητηριάσαμε έναν από τους πρώην αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών που κατοικούσαν στο Λονδίνο, τον Λιτβινένκο. Η δίκη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι την ευθύνη έφερε η Ρωσία, ήταν επίσης μυστική. Τώρα, η διερεύνηση της δηλητηρίασης στο Σάλσμπερι γίνεται επίσης χωρίς να παρέχεται διαφανής πληροφόρηση στο κοινό, χωρίς να δοθεί κανένα στοιχείο σε εμάς, συμπεριλαμβανομένου της πρόσβασης σε έναν Ρώσο πολίτη και ούτω καθεξής. Τώρα αυτή η λογική του “πολύ πιθανού” γίνεται μεταδοτική. Ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση γίνεται κανόνας στον οποίο οι δυτικοί φίλοι μας προσπαθούν να στηρίξουν την πολιτική τους έναντι της Ρωσίας. Το τελευταίο περιστατικό στην Ελλάδα ακολουθεί το ίδιο πνεύμα, του “πολύ πιθανό” και δεν μας δίνεται καμιά απόδειξη», υποστήριξε ο Λαβρόφ.
 
Νέες πιέσεις της Άγκυρας
Παράλληλα, η χθεσινή επέτειος των δύο ετών από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία στάθηκε νέα αφορμή για την Άγκυρα να ασκήσει πιέσεις στο ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Μιλώντας σε εκδήλωση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα για τα δύο χρόνια από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, ο Τούρκος πρέσβης Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ, αναφερόμενος στην υπόθεση των «οκτώ», τόνισε πως «δεν είναι ανεκτή η ατιμωρησία». 

Όπως σημείωσε «αναμέναμε από την Ελλάδα να μη λειτουργήσει ως όργανο ατιμωρησίας των “8”, η συμμετοχή των οποίων στην απόπειρα πραξικοπήματος δεν αμφισβητείται. Η ατιμωρησία σε τέτοιου είδους αδικήματα δεν είναι ανεκτή σε ένα κράτος δικαίου». 

Η συμφωνία των Πρεσπών
Εν τω μεταξύ, με την πολιτική αντιπαράθεση στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών να συνεχίζεται, περισσότερες από 320 προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της διανόησης και της τέχνης υπογράφουν έκκληση υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Πολιτικά πρόσωπα, καθηγητές πανεπιστημίων, καλλιτέχνες κάνουν λόγο για ιστορική και έντιμη συμφωνία «που εξασφαλίζει το μέλλον των λαών των δύο χωρών, αλλά και της βαλκανικής γειτονιάς μας με ειρήνη, αλληλεγγύη και συνανάπτυξη».

Στην πΓΔΜ γιόρτασαν την πρόσκληση του ΝΑΤΟ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με χορούς, τραγούδια και συναυλίες. Πολίτες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν σε 15 πόλεις, στις οποίες η κυβέρνηση Ζάεφ είχε ετοιμάσει «φιέστα» καλώντας τους πολίτες να δώσουν βροντερό «παρών» για να γιορτάσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», όπως την αποκάλεσε ο ίδιος σε πρόσφατη ανάρτησή του στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. «Η “Μακεδονία” έχει λόγο να γιορτάζει. Είχαμε σπουδαία γεγονότα. Αντιλαμβανόμαστε τους κοινούς στρατηγικούς μας στόχους, τα κοινά όνειρά μας και τις ελπίδες μας», είπε φανερά ενθουσιασμένος ο Σκοπιανός πρωθυπουργός. «Αυτές οι συναυλίες είναι μια πρόσκληση ενότητας, παρά τις πολιτικές διαφορές που υπάρχουν όσον αφορά την ένταξή μας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ», ολοκλήρωσε από την πόλη Μπίτολα στην οποία παρευρέθηκε.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή