Από την έντυπη έκδοση
Του Φάνη Ζώη
[email protected]
Τον τρόπο, αλλά και τον χρόνο της εφαρμογής του ζωνικού συστήματος χρεώσεων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, το οποίο θα φέρει φθηνότερες αλλά και ακριβότερες μετακινήσεις για πολλούς επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς, αναμένεται να καθορίσει έρευνα για το νέο κόμιστρο, την οποία έχει αναθέσει σε εταιρεία ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ).
H χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα φέρει «καλύτερες συγκοινωνίες και φθηνότερα εισιτήρια» είχε αναφέρει παλαιότερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, εξηγώντας πως η μείωση των τιμών θα γίνει πραγματικότητα με δύο τρόπους: την εφαρμογή αναλογικών χρεώσεων (όσοι ταξιδεύουν σε μικρές αποστάσεις θα πληρώνουν λιγότερο και όσοι σε μεγαλύτερες περισσότερο) και μέσω της διεύρυνσης της κοινωνικής πολιτικής.
Αν και ο υπουργός δεν έχει δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στην τιμολόγηση, έχει αναφέρει πως πρέπει να περάσει ένα εξάμηνο ώστε να υπάρχει μία αξιόπιστη εικόνα για τα έσοδα. Το θέμα των εσόδων είναι σίγουρα η πιο σημαντική μεταβλητή, αφού το υπουργείο λαμβάνει ως δεδομένο ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξησή τους. Το τι θα γίνει πραγματικά, όμως, μένει να το δούμε σε βάθος χρόνου.
Την ίδια ώρα, ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου τοποθετείται και η συνολική αναδιοργάνωση των αστικών συγκοινωνιών με ριζικές αλλαγές και στα ΚΤΕΛ, τα οποία εξυπηρετούν την πρωτεύουσα. Όπως είχε ήδη γράψει η «Ν», θα υπάρξει κοινός σχεδιασμός δρομολογίων από τον ΟΑΣΑ στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και τα ΚΤΕΛ Αττικής.
Το σχέδιο θα προβλέπει τη μετακίνηση αφετηριών και τερμάτων των αστικών ΚΤΕΛ της Αττικής από το Πεδίον του Άρεως πιο βόρεια, σε ένα σημείο που αναμένεται να προσδιοριστεί μεταξύ του σταθμού «Εθνική Άμυνα» και «Δουκίσσης Πλακεντίας», με στόχο τη συμβολή στην αποσυμφόρηση του κέντρου, αλλά και τη σταδιακή μετατροπή και των γραμμών των ΚΤΕΛ σε τροφοδοτικές των μέσων σταθερής τροχιάς, ώστε οι επιβάτες τους να μπορούν να συνεχίζουν τη διαδρομή τους με άλλα μέσα με το ίδιο εισιτήριο. Το ίδιο θα συμβεί και στη Δυτική Αττική (Ελευσίνα, Μέγαρα), αλλά και από τον Ωρωπό.
«Κλειδί» για να γίνει αυτός ο συνολικός ανασχεδιασμός είναι ο προσδιορισμός των εσόδων που υπήρχαν, οι απώλειες εσόδων που υπήρχαν, τόσο στα λεωφορεία όσο και στο μετρό. Να σημειωθεί ότι σήμερα οι επιβάτες του ΚΤΕΛ Ραφήνας, το οποίο εξυπηρετεί το λιμάνι από το οποίο διακινήθηκαν πέρυσι 1,8 εκατομμύρια επιβάτες, πληρώνουν περίπου 2,5 ευρώ στο ΚΤΕΛ για να πάνε μέχρι την οδό Μαυρομματαίων, η οποία δεν συνδέεται με κανένα μέσο σταθερής τροχιάς, και να προμηθευτούν άλλο εισιτήριο αν θέλουν να μετακινηθούν με τα αστικά μέσα, πληρώνοντας έως και 4 ευρώ για μια μετακίνηση μονής κατεύθυνσης.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ, μετά το κλείσιμο των πυλών σε μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο εκδίδονται 140.000 τεμάχια με πολλαπλά εισιτήρια την ημέρα, από 70.000 τεμάχια που εκδίδονταν πριν από το κλείσιμο των πυλών.
Αντίστοιχα, μετά την εφαρμογή του μέτρου επιβίβασης επιβατών από την μπροστινή πόρτα στα λεωφορεία η αύξηση των επικυρώσεων υπερδιπλασιάστηκε στα οχήματα. Τα έσοδα αυξήθηκαν 30% ανά ημέρα, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την εφαρμογή του μέτρου. Συνολικά, η αναμενόμενη άνοδος εσόδων για τον όμιλο ΟΑΣΑ, μετά το πλήρες κλείσιμο των πυλών (απομένουν σταθμοί στη γραμμή 1), εκτιμάται μεταξύ 20% έως 35%.
Έτσι, τα φετινά έσοδα του ΟΑΣΑ με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου αναμένονται ενισχυμένα κατά 60 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχο είναι και το ποσό που εκτιμάται ότι χανόταν ετησίως από τα έσοδα του ΟΑΣΑ εξαιτίας των πλαστών εισιτηρίων, αλλά και των κυκλωμάτων που λυμαίνονταν τον χώρο των αστικών συγκοινωνιών, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Μεταφορών. Το προσεχές δεκαήμερο, μάλιστα, αναμένεται να έχει προχωρήσει και η αναβάθμιση των μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων στους σταθμούς του μετρό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 180.000 κάρτες ανέργων, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και 32.000 κάρτες ΑμεΑ.
Την ίδια στιγμή ο συνολικός αριθμός των απρόσωπων και προσωποποιημένων καρτών που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα φτάνει το 1.180.000, όταν στο παρελθόν ο αριθμός των μηνιαίων καρτών δεν ξεπερνούσε τις 250.000. Μεγάλη διείσδυση στους επιβάτες εμφανίζουν και τα εκπτωτικά προϊόντα που αναπτύχθηκαν, με πέντε στα δέκα εισιτήρια που πωλούνται να είναι 10+1.
Τα έργα στο μετρό
Ωστόσο, ζητούμενο παραμένει η χρηματοδότηση για την κατασκευή και λειτουργία των υπόλοιπων τμημάτων της Γραμμής 4 του μετρό που ανέρχεται σε πάνω από 2,1 δισ. ευρώ, χρήματα που η Αττικό Μετρό ευελπιστεί να εξασφαλίσει είτε από μελλοντικά ευρωπαϊκά κονδύλια είτε με πιο σύγχρονες μεθόδους κατασκευής, όπως η παραχώρηση ή ένα υβριδικό ΣΔΙΤ με πληρωμές διαθεσιμότητας.
Πάντως, η νέα Γραμμή 4 του μετρό, που στην πλήρη ανάπτυξή της θα γίνει η μεγαλύτερη γραμμή του δικτύου της Αττικής, απέκτησε τέσσερις σταθμούς. Η νέα προσθήκη που μπορεί κάποιος να δει στον ανανεωμένο χάρτη που ανήρτησε επίσημα η Αττικό Μετρό την περασμένη Πέμπτη είναι ένα επιπλέον τμήμα από τον Περισσό μέχρι την Πετρούπολη.
Αυτό το νέο τμήμα περιλαμβάνει τέσσερις κομβικούς σταθμούς: Νέα Φιλαδέλφεια (που θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες του γηπέδου της ΑΕΚ), Πύργος Βασιλίσσης (που θα συνδέεται με τον ομώνυμο προαστιακό σταθμό), Ίλιον (που θα συνδέεται με τον μελλοντικό σταθμό της Γραμμής 2) και θα τερματίζει στην Πετρούπολη, στο κέντρο της πόλης. Εφόσον υλοποιηθεί αυτή η επέκταση, κάποιος από την Πετρούπολη θα μπορεί να είναι στο γήπεδο της ΑΕΚ σε μόλις πέντε λεπτά, στο Γαλάτσι σε 12 λεπτά, στην Αλεξάνδρας σε 18 λεπτά και στην Ακαδημία σε μόλις 22 λεπτά.
Επιπλέον, με αυτή την επέκταση η Γραμμή 4 αυξάνει από πέντε σε οκτώ τις συνδέσεις της με τις άλλες γραμμές του μετρό και του προαστιακού. Αυτή την περίοδο σε εξέλιξη είναι η δημοπράτηση της δεύτερης φάσης για το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 από το Άλσος Βεΐκου μέχρι το Γουδή.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τμήματα όπως το Γουδή - Μαρούσι - Εθνική Οδός, το Άλσος Βεΐκου - Περισσός, το Ευαγγελισμός - Άνω Ηλιούπολη και τελευταίο το νέο τμήμα Περισσός - Πετρούπολη. Στο σύνολό της, πλέον, η Γραμμή 4 θα έχει 35 σταθμούς, αν και το τμήμα Ευαγγελισμός - Άνω Ηλιούπολη πιθανότατα θα αποτελέσει το πρώτο τμήμα της Γραμμής 5 του αθηναϊκού μετρό και θα μοιράζεται με τη Γραμμή 4 τους σταθμούς Ευαγγελισμό, Κολωνάκι και Ακαδημία για να οδεύσει στη συνέχεια προς τα δυτικά.