Νέο νομοθετικό πλαίσιο στα «πόθεν έσχες» της Βουλής, αλλαγές σε παροχές-φύλαξη βουλευτών

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 15:49
UPD:15:54
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Την προετοιμασία νέου νομοθετικού πλαισίου για τα «πόθεν έσχες» της Βουλής από την ερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο προανήγγειλε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νίκος Βούτσης. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε στο Σώμα ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά τα ενοίκια των βουλευτών της περιφέρειας, των γραφείων τους και τις λοιπές παροχές, ενώ θα υπάρξει εναρμόνιση του αριθμού των υπαλλήλων που δικαιούνται τα κόμματα σε σχέση με την κοινοβουλευτική τους δύναμη.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ψήφισης των νέων αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής, ο κ. Βούτσης δεσμεύτηκε ότι στην παρούσα Σύνοδο θα αποφασιστεί το καθεστώς της φύλαξης των πρώην προέδρων της Βουλής, των πρώην πρωθυπουργών κ.ά., στους οποίους διατίθεται αριθμός αστυνομικών, ο οποίος αποδεσμεύεται από την αστυνομική δύναμη της χώρας. «Διότι καλές οι συζητήσεις για ανομία, αλλά θα πρέπει να αφορούν και εμάς» ανέφερε.

Σχετικά με τους υπηρετούντες στις γραμματείες των κομμάτων υπαλλήλους της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης ενημέρωσε ότι εξορθολογίζεται και αυτό το καθεστώς, καθώς στα δύο πρώτα σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματα θα υπηρετούν 20 άτομα, 10 υπαλλήλους θα απασχολεί το τρίτο κόμμα, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα θα μπορούν να χρησιμοποιούν από πέντε υπαλλήλους.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στο θέμα των υπαλλήλων της Βουλής, για να ξεκαθαρίσει ότι δεν αποδέχεται «μια περιρρέουσα λαϊκίστικη φιλολογία που θέτει επί της ουσίας ζήτημα ότι υπάρχουν πολλοί που δεν χρειάζονται, δεν δουλεύουν και πολύ και συνεχώς αυξάνονται». «Πρόκειται για μεγάλη αδικία. Δεν έφυγε κανείς τα τριάμισι χρόνια, κανείς υπάλληλος της Βουλής. Υπήρξε ανάγκη για τόσους και περισσότερους, όχι μόνο γιατί δεν έχει συμπληρωθεί το οργανόγραμμα, αλλά γιατί η Βουλή έχει αυξήσει κατά πολύ τη δραστηριότητά της. Ακόμη κι αν υπήρχαν γκρίζες περιοχές, η δουλειά που έχουμε κάνει για τον εκσυγχρονισμό της Βουλής δείχνει ότι αυτή τη στιγμή λείπει προσωπικό» τόνισε χαρακτηριστικά. «Δεσμεύομαι ότι όλοι - εν προκειμένω 17 - όσοι προβλέπονται από τη νομοθεσία (με το καθεστώς 1 προς 4 που ισχύει), το σύνολο αυτών των υπαλλήλων θα προσληφθούν, μέσα από προκήρυξη, η οποία θα γίνει το καλοκαίρι μέσω ΑΣΕΠ» είπε. «Δεν είναι δυνατόν να δημιουργείται μια εντύπωση και να διαμορφώνεται λαϊκίστικος λόγος» υποστήριξε ο κ. Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής απέσυρε την πρότασή του για αποκατάσταση της εργασιακής σχέσης 68 ειδικών φρουρών στη Βουλή και δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα επιλυθεί στην προσεχή αναθεώρηση του Κανονισμού. «Δεν μπορώ να απολογούμαι ούτε εγώ, ούτε η Βουλή. Το Σώμα αυτό δημιουργήθηκε ξαφνικά ως επιπρόσθετο δυναμικό και τώρα πρέπει - και δεσμεύομαι γι' αυτό - να το τακτοποιήσουμε» ανέφερε.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στις αξιολογικές διαδικασίες του προσωπικού του Κοινοβουλίου, τις οποίες και χαρακτήρισε «πρωτοποριακές» και κάλεσε «να μη διανοηθεί κανείς στο μέλλον και καμία παράταξη να κάνει διαφορετικά αυτά τα πράγματα».

Τέλος, υπογράμμισε ότι παρέρχονται τα χρόνια που η Βουλή φάνταζε σαν μαυσωλείο, στο οποίο λαμβάνονται αντικοινωνικές αποφάσεις, καθώς έχει γίνει πολλή δουλειά για να αποκατασταθεί μια επικοινωνία εμπιστοσύνης με την κοινωνία και να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στον κόσμο και το Κοινοβούλιο. «Υπήρξε και πολιτικό σκεπτικό για αυτή τη λειτουργία και, όσο με αφορά, θα συνεχίσει έτσι η λειτουργία της Βουλής. Υπέρ της Δημοκρατίας και υπέρ ενός πολιτικού συστήματος που αναδιαμορφώνεται ενόψει και της εξόδου της χώρας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, για να αντιμετωπίσει τα επόμενα δύσκολα χρόνια που έρχονται για τη χώρα, την Ευρώπη και την περιοχή μας» κατέληξε ο κ. Βούτσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή