Κινήσεις, προσκλήσεις... διαφαίνονται λύσεις

Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2001 18:12
UPD:18:50

A- A A+

Την έναρξη απευθείας συνομιλιών τον Ιανουάριο στην Κύπρο συμφώνησαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, που έγινε στην οικία του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, αναμενόμενη, λόγω των δηλώσεων Ντενκτάς που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, αλλά και του περιεχομένου της επιστολής που έστειλε στον γενικό γραμματέα στις 12 Νοεμβρίου, με την οποία ζητούσε δυο κράτη και «πάγωμα» της ενταξιακής πορείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που διάβασε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος ήταν παρών, οι απευθείας συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στα μέσα του Ιανουαρίου του 2002 στην Κύπρο σε κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.

Στις συνομιλίες θα ισχύσουν οι εξής τέσσερις αρχές: χωρίς προϋποθέσεις, όλα τα θέματα επί τάπητος, δέσμευση για διαπραγμάτευση με καλή πίστη έως ότου συμφωνηθεί συνολική λύση, τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν έχουν όλα συμφωνηθεί.

Ο Ραούφ Ντενκτάς κατά την έναρξη της σημερινής συνάντησης παρουσίασε στον πρόεδρο Κληρίδη ένα δισέλιδο έγγραφο με τις τουρκοκυπριακές θέσεις.

«Αλλά ο Κληρίδης σωστά απάντησε ότι εάν και οι δύο προβάλουμε τις θέσεις μας από την αρχή δεν θα προχωρήσουμε, και εισηγήθηκε να συζητήσουμε το θέμα σε απευθείας συναντήσεις. Ετσι φθάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ντενκτάς, ο οποίος πρότεινε όπως οι απευθείας διαπραγματεύσεις του Ιανουαρίου, συνεχιστούν χωρίς διακοπή, με στόχο την επίτευξη λύσης μέχρι τον Ιούνιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου, ανακοίνωσε μετά το πέρας της συνάντησης, ότι ο Γλαύκος Κληρίδης, απεδέχθη πρόσκληση του Ραούφ Ντενκτάς, να παρακαθήσει αύριο βράδυ σε δείπνο στο σπίτι του Ντενκτάς, προς τιμήν του Αλβάρο ντε Σότο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του προέδρου Κληρίδη στα κατεχόμενα, ύστερα από δύο δεκαετίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι με αυτό τον τρόπο θα δοθεί το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι υπάρχει εκ μέρους του προέδρου Κληρίδη η καλή θέληση να αξιοποιηθεί ένα κλίμα συναίνεσης για να σπάσει το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση του Κυπριακού. Ο κ. Παπαπέτρου τόνισε ότι η συμμετοχή του κ. Κληρίδη στο δείπνο αυτό, δε σημαίνει έστω και έμμεση αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή