Ολλανδία - Την παραίτηση της κυβέρνησής του υπέβαλε ο Μπαλκενέντε

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2006 13:19
A- A A+

Την παραίτηση της κυβέρνησής του υπέβαλε σήμερα το πρωί στη βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, ο πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

Ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει χθες στο κοινοβούλιο πως θα υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του, μετά την απόσυρση της υποστήριξης του κεντρώο κόμματος D66 από τον κυβερνητικό συνασπισμό εξαιτίας της διένεξης σχετικά με τη χορήγηση της ολλανδικής υπηκοότητας στη σομαλικής καταγωγής πρώην βουλευτή Αγιάαν Χίρσι ¶λι.

Η βασίλισσα Βεατρίκη θα προχωρήσει τώρα σε διαβουλεύσεις για να διαπιστώσει κατά πόσο μία κυβέρνηση μειοψηφίας, αποτελούμενη από το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDA) και το φιλελεύθερο κόμμα (VVD) μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά ως τις εκλογές (που προβλέπονται κανονικά για το Μάιο 2007) ή αν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα δείχνουν πάντως ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα θα κερδίσει αν διενεργηθούν πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, όπως είναι και το πιθανότερο.

Ωστόσο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν είναι βέβαιο πως το Εργατικό Κόμμα θα μπορούσε να συγκροτήσει ένα πλειοψηφικό συνασπισμό αριστερών κομμάτων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή