«Οι ενταύθα εναπομένοντες Ρωμιοί, έχομεν δικαίωμα εις το μέλλον»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο συνέδριο των απανταχού Κωνσταντινουπολιτών
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2006 16:37
A- A A+

«Ήλθατε για να γίνετε εκ νέου μάρτυρες της ζωής μας της σταυροαναστασίμου», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εγκαινιάζοντας σήμερα το συνέδριο των Κωνσταντινουπολίτικων σωματείων από όλο τον κόσμο.

«Κοινά τα συναισθήματα. Το μαρτύριον. Η μαρτυρία. Και η διαμαρυρία», είπε ο Πατριάρχης στους Πολίτες της διασποράς, που συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά στην αφετηρία τους.

«Οι ενταύθα εναπομένοντες Ρωμιοί, ως και πάντες των λοιπών μειονοτήτων, έχομεν δικαίωμα εις το μέλλον», τόνισε ο Πατριάρχης στη ομιλία του, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες σύνεδροι, εκπρόσωποι του δημάρχου κ. Καντίρ Τοπμπάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Κασσίμης, ο πρέσβης της Ελλάδας στην ¶γκυρα, Γιώργος Γεννηματάς, καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στη συνάντηση υπό τον τίτλο «Συνάντηση στην Πόλη: Το Παρόν και το Μέλλον», συμμετέχουν οργανώσεις αποφοίτων όλων των ελληνικών σχολείων της Πόλης, οι αθλητικοί σύλλογοι της Ομογένειας, καθώς και ενώσεις και σύλλογοι Κωνσταντινουπολιτών, από την Πόλη, την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Μέλη εθνικιστικών οργανώσεων αποπειράθηκαν να διαμαρτυρηθούν έξω από το συνεδριακό κέντρο, όμως διαλύθηκαν από την αστυνομία, ενώ ένας ακόμα εθνικιστής, ο Ταχσίν Σαλίχογλου, πρόεδρος οργάνωσης «για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης», θέλησε επίσης να διαμαρτυρηθεί και να ξετυλίξει μια τουρκική σημαία που είχε μαζί του http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/06/30/1209079.htm . Και αυτός απομακρύνθηκε αμέσως από την αστυνομία.

Η συνάντηση που οργανώνεται με πρωτοβουλία του συλλόγου των αποφοίτων του Ζωγραφείου, πλαισιώθηκε από μια ακαδημαϊκή εκδήλωση που διευκολύνει το συλλογικό προβληματισμό.

Ο καθηγητής Βύρων Κοτζαμάνης του πανεπιστημίου της Θεσσαλίας παρουσίασε δημογραφική έρευνα που εκτιμά τους Ρωμιούς στην Πόλη σε περίπου πέντε χιλιάδες. Η ανθρωπολόγος κ. Ιλάϊ Ρομαίν Ουρς θα μιλήσει για τους Ρωμιούς της διασποράς και ιδιαίτερα για τους Ρωμιούς του Φαλήρου, ενώ στην εκδήλωση θα παρουσιασθούν ειδικές έρευνες για την εκπαίδευση των Ρωμιών της Πόλης.

Ο καθηγητής Μπασκίν Οράν θα μιλήσει για τα ευαγή ιδρύματα των μη μουσουλμάνων, ο Ελτσίν Ματζάρ για την άρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας να αποδεχθεί την κληρονομιά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η Ντιλέκ Γκιουβέν για τα γεγονότα της 6-7ης Σεπτεμβρίου 1955.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή