Γιαννάκου: Aυτοί που δεν θέλουν καμία αλλαγή, θα κάθονταν ήσυχα;

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2006 18:52
A- A A+

Για αύξηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης με το νέο Προϋπολογισμό, δεσμεύτηκε η υπουργός Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου διεξάγεται ο διάλογος επί του προσχεδίου νομοθετικής πρότασης για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η υπουργός Παιδείας, υποστήριξε ότι όσα της αποδίδονται περί «διαρροών» και «εμπρηστικών δηλώσεων είναι εντελώς προσχηματικά: «Εχουμε την αφέλεια να πιστεύουμε ότι αυτοί που δεν θέλουν καμία αλλαγή θα κάθονταν ήσυχα; Αν είπα κάτι, είναι τόσο ευαίσθητοι που κατέλαβαν τα Πανεπιστήμια; Δεν μπορώ να λειτουργώ με βάση την ευαισθησία των αυτιών του ενός, ή του άλλου... Στο διάλογο κάποιοι πήγαν, θέλοντας να φύγουν Οταν γίνονται δεκτές οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, και κάποιοι φεύγουν την επόμενη ημέρα, τι σημαίνει; Οι προτάσεις αυτές είναι εδώ».

Η υπουργός Παιδείας, έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στην άποψη των Πρυτάνεων, θεωρώντας την ως «την έκφραση της πανεπιστημιακής κοινότητας» και εξαίροντας ότι «για πρώτη φορά εκπαιδευτικός φορέας έφερε πρόταση άλλη, πλην χρημάτων». Διαφορετικές υπήρξαν οι εκτιμήσεις της για την ΠΟΣΔΕΠ: «Σεβόμαστε τη θεωρία "φέρτε τις προτάσεις και βλέπουμε", όπως και τη θεωρία "να μην αλλάξει τίποτα", αλλά θα κριθούν όλοι».

Τέλος, για το ζήτημα της αξιολόγησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, η κα Γιαννάκου υπενθύμισε ότι τα Ιδρύματα δέχονται αξιολόγηση εκ μέρους της Ε.Ε. προκειμένου να χρηματοδοτηθούν με ευρωπαϊκά προγράμματα. Ο,τι προβλέπει σχετικά η κυβερνητική πρόταση, δεν διαφέρει από τα εφαρμοζόμενα στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ΑΕΙ. «Δεν θέλουν αξιολόγηση από τον ίδιο τους τον εαυτό; Μήπως φοβούνται;».

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Νάσος Αλευράς, δήλωσε ότι «ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει από τη χρηματοδότηση.

Ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Γιώργος Δεικτάκης παρατήρησε ότι «ο ισόβιος φοιτητής, δεν ζημιώνει τη δημόσια Παιδεία και δεν πρέπει να αποτελεί στόχο κυβερνητικό». Ο κος Δεικτάκης εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι «οι πορείες περνούν στα χέρια των κουκουλοφόρων» και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει να καταλύσει το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά να το προστατεύσει από τους «γνωστούς-άγνωστους»».

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Ανδρέας Καραγκούνης τόνισε: «δεν καταλαβαίνω γιατί τα παιδιά των εχόντων πρέπει να παίρνουν δωρεάν συγγράμματα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή