Όλι Ρεν: «Διπλωματία της σάουνας» για το πρόβλημα της Κύπρου

Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2006 11:47
UPD:11:48
A- A A+

Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε., Ολι Ρεν, ζήτησε από τη Φινλανδία (προεδρεύουσα χώρα της Ενωσης) να ανανεώσει τις προσπάθειες για τον τερματισμό της απομόνωσης της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου και να προσπαθήσει να αποφύγει μια εν δυνάμει κρίση τους προσεχείς μήνες. Σε δηλώσεις του στο φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο MTV3 ο κ. Ρεν εκτίμησε πως η Φινλανδία, η οποία ανέλαβε το Σάββατο την προεδρία της Ε.Ε., έχει μια ευκαιρία να επιτύχει πρόοδο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο.

Ισως ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Ερκι Τουομιάχα μπορεί να προσκαλέσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε μια φινλανδική σάουνα και να χρησιμοποιήσει λίγη “διπλωματία της σάουνας” για να υπάρξει πρόοδος στο θέμα», δήλωσε ο φινλανδός Επίτροπος.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η Φινλανδία οφείλει να προσπαθήσει να πείσει όλες τις χώρες της Ε.Ε. να αρχίσουν απευθείας εμπορικές συναλλαγές με τη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, όπως δεσμεύθηκαν να πράξουν το 2004, πιέζοντας παράλληλα την Τουρκία να κάνει βήματα προς τα εμπρός ως προς την Κύπρο.

«Επειτα από διαίρεση 40 ετών, είναι καιρός να ξεχάσουμε τα σφάλματα του παρελθόντος και να συγκεντρωθούμε στις λύσεις για το μέλλον του νησιού», είπε ο Ολι Ρεν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή