Ταϊλάνδη: Ακόμη τέσσερα παιδιά απεγκλωβίστηκαν από το σπήλαιο

Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2018 13:15
UPD:19:30
REUTERS/TYRONE SIU
A- A A+

Τέσσερα ακόμη παιδιά απεγκλωβίστηκαν από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη, όπου άρχισε ξανά το πρωί η επιχείρηση διάσωσης των υπολοίπων παιδιών και του προπονητή τους. 

«Διασώσαμε σήμερα τέσσερα ακόμη παιδιά», τόνισε ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, Ναρονγκσακ Οσατανακορν, σημειώνοντας ότι αυτή η διαδικασία διήρκησε περισσότερες από έξι ώρες. 

«Η υγεία των πέντε ανθρώπων που παραμένουν παγιδευμένοι στο πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης είναι ακόμη καλή» πρόσθεσε.

Μετά την πρώτη πολύωρη και άκρως επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης μέσα από τα στενά και λασπώδη περάσματα του σπηλαίου, που έφερε πίσω στην ασφάλεια τέσσερα από τα 12 παιδιά, οι δύτες ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας ξανά το υπόγειο ταξίδι τους. Συνολικά, έχουν διασωθεί οκτώ παιδιά, ενώ παραμένουν εγκλωβισμένα άλλα τέσσερα και ο 25χρονος προπονητής τους. 

Η αρχική εκτίμηση των αρχών της Ταϊλάνδης ήταν ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις ή τέσσερις μέρες για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Ο χειρότερος εχθρός της επιχείρησης είναι ο καιρός, καθώς αναμένονται ισχυρές βροχές που για μία ακόμη φορά θα πλημμυρίσουν το σπήλαιο.

Τα παιδιά, ηλικίας 11 έως 16 ετών, τα οποία αγνοούνταν από τις 23 Ιουνίου, εντόπισαν Βρετανοί δύτες την περασμένη Δευτέρα σε έναν θάλαμο, περίπου 4 χλμ. από την κεντρική είσοδο του σπηλαίου. 

Μέχρι στιγμής, οι μαθητές που έχουν διασωθεί έχουν ιδωθεί με τους συγγενείς τους μόνο από απόσταση. «Οι επισκέπτες επιτρέπεται να συναντήσουν και να κουβεντιάσουν με τα παιδιά. Δεν επιτρέπεται ωστόσο ούτε να τα αγγίξουν ούτε να τα αγκαλιάσουν. Πρέπει να κρατούν απόσταση ενός ή δύο μέτρων», εξήγησε αξιωματούχος γιατρός από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται οι μαθητές. «Άρση της απαγόρευσης» θα σημάνει εφόσον βγουν τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες έχουν υποβληθεί.   

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού των πέντε ακόμη ανθρώπων αναμένεται να συνεχιστεί εντός των επόμενων 20 ωρών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή