Στις 5 Δεκεμβρίου 2001 ο Γλαύκος Κληρίδης παρακάθησε σε δείπνο στο σπίτι του Ραούφ Ντενκτάς, προς τιμήν του Αλβάρο ντε Σότο, ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.
Ηταν η πρώτη επίσκεψη του τότε προέδρου Κληρίδη στα κατεχόμενα, ύστερα από δύο δεκαετίες, και αυτές οι κινήσεις, οι προσκλήσεις και η αποδοχή τους, δημιούργησαν αισιοδοξία ότι διαφαίνονται λύσεις.
Πέντε χρόνια μετά, οι πρωταγωνιστές άλλαξαν, η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της Ε.Ε., το σχέδιο Ανάν καταψηφίστηκε από τους Ελληνοκυπρίους, και τελικώς όλα στο θέμα «Κυπριακό» έμειναν ίδια.
Σήμερα, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Ολι Ρεν, αφού είδε ότι η αποτελεσματικότητα της διπλωματίας των γευμάτων είναι αμφίβολη, και πολλές φορές καταλήγει στο «φάγωμα» των συνδαιτυμόνων, πρότεινε λίγη «διπλωματία της σάουνας» για να υπάρξει πρόοδος στο θέμα.
Εκτίμησε πως η Φινλανδία, η οποία ανέλαβε το Σάββατο την προεδρία της Ε.Ε., έχει μια ευκαιρία να επιτύχει πρόοδο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο.
«Ισως ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Ερκι Τουομιάχα μπορεί να προσκαλέσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε μια φινλανδική σάουνα», δήλωσε ο φινλανδός Επίτροπος. Στην Φινλανδία που είναι η πατρίδα του θερμόλουτρου (έκθεση του σώματος σε υψηλή θερμοκρασία, μέχρι και 120 βαθμούς Κελσίου, επί 10'-15' και ακόλουθη ψύξη του σώματος με την επαφή με ψυχρό νερό ή χιόνι), συνηθίζεται η χρήση ενός μάτσου από φύλλα σημύδας που λέγεται Vihta. Μ' αυτό χτυπούν ελαφρά το δέρμα του σώματος για να διευκολύνουν την επιτάχυνση της επιφανειακής κυκλοφορίας.
Αν κρίνω από τις δηλώσεις του κ. Ρεν, πολύ ευχαρίστως θα συνιστούσε πιο δυναμική χρήση Vihta.
Και μετά τι... Θα περάσουμε επί γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. στη «διπλωματία της μπύρας» και επί γαλλικής προεδρίας στη «διπλωματία του κρασιού»;
K.T.