Διάσταση απόψεων Μπαρόζο - Ρεν για το μέλλον της διεύρυνσης

Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2006 17:51
A- A A+

Η διεύρυνση της Ε.Ε. μπορεί να συνεχιστεί και μετά την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, ακόμη κι αν δεν υιοθετηθεί η Συνταγματική Συνθήκη, δήλωσε σήμερα στο Ελσίνκι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Υπάρχει κάποια παρεξήγηση. Δεν θεωρούμε ότι με τη Συνθήκη της Νίκαιας δεν μπορούμε να έχουμε νέα μέλη», ανέφερε, σημειώνοντας ότι το κείμενο αυτό προβλέπει αναθεώρηση της σύνθεσης της Επιτροπής όταν η Ε.Ε. φτάσει τα 27 μέλη.

Τα σχόλια Μπαρόζο έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του επιτρόπου που είναι αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν και απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα τις οποίες χρειάζεται να υπάρξει νέα θεσμική ρύθμιση προτού μπορέσει η Ε.Ε. να δεχθεί κι άλλα νέα μέλη μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, όπως η Κροατία και η Τουρκία.

Ο φινλανδός πρωθυπουργός Μάτι Βανχάνεν δήλωσε ότι η Φινλανδία έχει αποφασίσει τη διεξαγωγή σε επίπεδο κορυφής το Δεκέμβριο συζήτησης για το μέλλον της διεύρυνσης και κατέστησε σαφές ότι από τις χώρες μέλη εξαρτάται η ικανότητα απορρόφησης νέων κρατών μελών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή