ΔΗΣΥ: Καταψηφίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμου για τον «Κλεισθένη Ι»

Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 17:43
UPD:18:05
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Θα καταψηφίσει επί της αρχής του το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης Ι» δήλωσε, δια στόματος της ειδικής αγορήτριάς της, Εύης Χριστοφιλοπούλου, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, κατά τη συζήτησή του στις Επιτροπές της Βουλής.

«Οι σημερινοί ισχυροί δήμοι και οι περιφέρειες άντεξαν στην κρίση κι αξίζουν το σεβασμό και τη στήριξή μας. Παρά τα μεγάλα προβλήματα και την περικοπή των πόρων τους και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι ΟΤΑ βοήθησαν σημαντικά τους συνανθρώπους μας που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη.

Σήμερα, ως νομοθετική πρωτοβουλία συνέχειας αυτών των προηγούμενων τολμηρών μεταρρυθμίσεων, θα περίμενε κανείς μια τομή μεταφοράς αρμοδιοτήτων en block, συνοδευόμενων από τους αντίστοιχους πόρους κι εργαλεία που μπορούν να λύσουν τα χέρια των ΟΤΑ. Χρειάζεται ένα νέο μεγάλο κύμα αποκέντρωσης. Αντ’ αυτού, ακούμε υποσχέσεις ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων χρειάζεται Συνταγματική Αναθεώρηση. Προφάσεις και προσχήματα» ανέφερε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

«Υπάρχουν αρμοδιότητες που μπορούν να μεταφερθούν εδώ και τώρα, χωρίς να απαιτείται Συνταγματική Αναθεώρηση. Γιατί δεν τις δίνετε; Για όσες βέβαια απαιτείται Συνταγματική Αναθεώρηση, αναρωτιέμαι γιατί ο κ. Τσίπρας, που πριν τρία χρόνια την είχε κάνει σημαία και τη χρησιμοποιούσε ως επικοινωνιακό τέχνασμα, τώρα την αποφεύγει» υποστήριξε.

Όπως σημείωσε, «το παρόν νομοσχέδιο βάζει το κάρο πριν από το άλογο. Αντί να αποφασίσουμε πρώτα ποιο ρόλο πρέπει να έχουν οι δήμοι κι ότι πρέπει να αναλάβουν το Κοινωνικό Κράτος ή την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ή ποιο αναπτυξιακό ρόλο πρέπει να έχουν οι περιφέρειες, εσείς φέρνετε αλλαγές στο εκλογικό σύστημα. Πρώτα σχεδιάζεις τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης και μετά το συνδέεις με την εκλογική διαδικασία.

Το νομοσχέδιο έχει νομοτεχνικά προβλήματα. Αντί να κάνετε τις αλλαγές που θέλετε στον ήδη υπάρχοντα νόμο του Καλλικράτη και να κωδικοποιήσετε το σύνολο, εσείς φέρνετε ένα νέο που σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι copy paste διατάξεων του Καλλικράτη.

Η μεταβολή του εκλογικού συστήματος που εισάγετε, οδηγεί σε παράλυση και ακυβερνησία. Γιατί αλλάζετε το χρόνο των εκλογών και γιατί επαναφέρετε την τετραετή θητεία; Σας συνιστώ να σκεφτείτε ότι η πενταετής θητεία είναι ευνοϊκότερη για τον θεσμό. Προφανώς θέλετε να συνδυάσετε τις αυτοδιοικητικές εκλογές με άλλες εκλογές, όμως ως Κίνημα Αλλαγής αρνούμεθα να συμμετάσχουμε σε τέτοιου είδους παιχνίδια» τόνισε η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Καλώ τον κ. υπουργό, αν όντως θέλει ένα αναλογικότερο σύστημα, που όμως θα επιτρέπει στοιχειωδώς τη δημοκρατικότητα και την κυβερνησιμότητα στους δήμους, να λάβει υπόψη του ότι οι δήμοι δεν διαθέτουν τη δυνατότητα που έχει η Βουλή σε περίπτωση απώλειας της δεδηλωμένης και κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τώρα για παράδειγμα, που ανάλογα πως θα ξυπνήσει ο κ. Καμμένος είτε υπάρχει, είτε δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, η Βουλή έχει τη δυνατότητα να το μετρήσει και να διαλυθεί ή όχι. Στην Αυτοδιοίκηση αυτό δεν μπορεί να συμβεί» είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση επέλεξε να κινηθεί αντίθετα απ’ ό,τι έπρεπε. Θα έπρεπε ο "Κλεισθένης Ι" να πρότεινε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην Αυτοδιοίκηση και στη συνέχεια, σε άλλο νομοσχέδιο, την αλλαγή του εκλογικού συστήματος... Καταψηφίζουμε επί της αρχής το σχέδιο νόμου» δήλωσε η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή