Στις κάλπες την Τετάρτη οι ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ

Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2006 18:10
A- A A+

Στις κάλπες προσέρχονται την Τετάρτη οι ψηφοφόροι στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) για τις βουλευτικές εκλογές, εν μέσω ανησυχιών για τα μικρής έντασης, αλλά συνεχή βίαια επεισόδια που σημειώνονται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μετά τα επειδόδια της περασμένης εβδομάδας -κυρίως μεταξύ οπαδών των αλβανικών κομμάτων- απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να συμβάλουν τα μέγιστα ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες.

Σε ραδιοτηλεοπτικό διάγγελμά του λιγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας (λήγει τα μεσάνυχτα), ο κ. Τσερβένκοφσκι επισήμανε την ανάγκη διεξαγωγής των εκλογών σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική της χώρας και κάλεσε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν την Τετάρτη μαζικά στις κάλπες, ώστε οι εκλογές «να αποτελέσουν γιορτή για τη Δημοκρατία».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις -της προηγούμενης εβδομάδας- προηγείται ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης, της οποίας ηγείται το κεντροδεξιό VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι με ποσοστό 29,4%, ενώ ο συγκυβερνών συνασπισμός «Μαζί για τη Μακεδονία» του οποίου ηγείται η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του πρωθυπουργού Βλάντο Μπούτσκοφσκι, αποσπά 21, 9%.

Έπονται δύο αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ, η συγκυβερνώσα «Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του Αλί Αχμέτι με ποσοστό 16,4% και το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Αρμπεν Τζαφέρι με 9,9%.

Ακολουθεί το νεοσύστατο «Νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» (NSDP) του Τίτο Πέτκοφσκι με 9%, ενώ το VMRO-Λαϊκό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και ακόμη ένα νεοσύστατο κόμμα, το DOM της Λίλιανα Πόποφσκα, αποσπούν ποσοστά 4,4% και 4%, αντιστοίχως.

Ωστόσο, το VMRO-DPMNE, αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και έρθει πρώτο κόμμα, είναι σχεδόν αδύνατο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή, τα σενάρια για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης είναι πολλά, με πιθανότερη τη μετεκλογική συνεργασία μεταξύ του κεντροδεξιού σλαβομακεδονικού συνασπισμού του Γκρούεφσκι και του DUI του Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στη σημερινή κυβέρνηση του Βλάντο Μπούτσκοφσκι. Στις φετινές εκλογές το DUI κατέρχεται από κοινού με το «Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας» (PDP), το οποίο είναι το τρίτο σε δύναμη αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ.

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ είχαν διεξαχθεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2002 και νικητής αναδείχθηκε ο συνασπισμός «Μαζί για τη Μακεδονία», ο οποίος σχημάτισε κυβέρνηση μαζί με το DUI του Αλί Αχμέτι που είχε αποσπάσει τη συντριπτική πλειονότητα των ψήφων των Αλβανών της ΠΓΔΜ.

Τη φετινή εκλογική διαδικασία θα επιβλέπουν περίπου 4.000 παρατηρητές συμπεριλαμβανομένων περίπου 3.500 από μη κυβερνητικές οργανώσεις και κυρίως από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή