Μαρία Πρωτόπαππα: «…Αναλαμβάνω την ευθύνη όσων περνούν απ’ το χέρι μου»

Η ηθοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Αγαμέμνων»
Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 09:00
Patroklos Skafidas
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Δίνοντας σάρκα και οστά σε μία τραγική ηρωίδα που οργανώνει ένα δολοφονικό σχέδιο εκδίκησης, η ηθοποιός Μαρία Πρωτόπαππα μάς μιλά για την τραγωδία του Αισχύλου, «Αγαμέμνων», η οποία αποτελεί το πρώτο έργο της τριλογίας «Ορέστεια», και παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στις 6 και 7 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ. Κατόπιν, η παράσταση θα περιοδεύσει στην Ελλάδα.

Πείτε μας λίγα λόγια για την τριλογία «Ορέστεια».

«Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η “Ορέστεια” είναι, ίσως, το μεγαλύτερο επίτευγμα του ανθρώπινου μυαλού. Σώθηκε σχεδόν αυτούσια. Πραγματεύεται τον μύθο των Aτρειδών με μεγάλη ελευθερία. Αποτελείται από τα έργα “Αγαμέμνων” - “Χοηφόροι” - “Ευμενίδες”. Τα βασικά γεγονότα που περιγράφει είναι η επιστροφή του Αγαμέμνονα από την Τροία, ο φόνος του από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο και ο φόνος της Κλυταιμνήστρας από τον γιο της, Ορέστη. Στο τρίτο έργο, τις “Ευμενίδες”, ο Ορέστης καταδιώκεται από τις Ερινύες και έρχεται στην Αθήνα, όπου δικάζεται στον Άρειο Πάγο και αθωώνεται. Βασικό μέλημα του ποιητή είναι η αναζήτηση της συμπεριφοράς του Θείου απέναντι στον άνθρωπο, της ελευθερίας του ατόμου και της εφαρμογής της δικαιοσύνης».

PATROKLOS SKAFIDAS
Πώς εξελίσσεται η ιστορία του πρώτου μέρους της;

«Στον “Αγαμέμνονα”, το βασικό γεγονός είναι ο φόνος του βασιλιά, από τη γυναίκα του, Κλυταιμνήστρα. Γύρω απ’ αυτό, ξετυλίγονται και αναπτύσσονται οι ηθικές, θρησκευτικές και πολιτικές ιδέες του ποιητή».

Πώς προσεγγίζει τον «Αγαμέμνονα» ο Τσέζαρις Γκραουζίνις;

«O Τσέζαρις Γκραουζίνις θέτει ως θέμα της παράστασης την παγκόσμια μοναξιά. Αποπειράται να φτιάξει ένα σύμπαν περίεργο, σε κατάσταση μεταιχμιακή, με αφαίρεση και λιτότητα».

PATROKLOS SKAFIDAS
Υποδύεστε την Κλυταιμνήστρα. Ποια στοιχεία χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά της;

«Σε ένα τέτοιο σύμπαν και σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, όπως περιγράφονται παραπάνω, θέλει να εντάξει ο σκηνοθέτης και την Κλυταιμνήστρα. Με δύο βασικά συστατικά: τον βάσανο και την αμφιβολία».

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τη σημερινή Ελλάδα;

«Έχω πάψει να κρίνω την κατάσταση. Δεν νιώθω, ούτε περιμένω. Αναλαμβάνω την ευθύνη όσων περνούν απ’ το χέρι μου».

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Δεν θα μιλήσω στον πληθυντικό αριθμό. Προσωπικά, βάζω στόχους και χρειάζομαι καθαρό μυαλό και υγεία, για να βρίσκομαι σε κίνηση».

Βλέπετε κάτι ελπιδοφόρο στον ορίζοντα;

«Πάντα υπάρχουν άνθρωποι που φυτεύουν τον σπόρο της τιμιότητας, των ανώτερων ιδανικών και της αγάπης. Και θέλω αυτούς να βλέπω».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις, σκηνικά - κουστούμια: Κένι ΜακΛέλαν, μουσική - μουσική διδασκαλία: Χάρης Πεγιάζης, κίνηση: Έντι Λάμε, φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, βοηθός σκηνοθέτη: Συγκλητική Βλαχάκη, promo photos: Τάσος Θώμογλου, trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας, παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου - Stefi & Lynx Productions/Arcadia Media - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Καβαλλάρη, επικοινωνία: Ανζελίκα Καψαμπέλη, καλλιτεχνική διεύθυνση: Αλίκη Δανέζη Knutsen.

Παίζουν: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννης Στάνκογλου, Αργύρης Πανταζάρας, Ιώβη Φραγκάτου, Θοδωρής Κατσαφάδος. Χορός: Μάρκος Γέττος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Τάσος Θεοφιλάτος, Πανάγος Ιωακείμ, Δημήτρης Καραβιώτης, Ηλίας Μενάγιερ, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Μούκανος, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Γιώργος Παπανδρέου.

Πληροφορίες

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Αρχαιολογικός Χώρος Ασκληπιείου, Επίδαυρος - Αργολίδα, τηλ.: 27530 22026, 27530 22096. Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους. Τιμές εισιτηρίων: 6.40 έως 45 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου, καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, πολυχώρος  Yoleni’s, Viva Kiosk στο Σύνταγμα, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τηλεφωνικά: 210 3272000, ομαδικές κρατήσεις: 210 3222720, κρατήσεις ΑΜΕΑ: 211 7800056 (ώρες λειτουργίας: 9:00 - 17:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr και viva.gr.

Προτεινόμενα για εσάς