Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Τρίτη, 04 Ιουλίου 2006 08:11

A- A A+

Η απόφαση της FIFA, οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκου Γκαργκάνα, οι προϋποθέσεις εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο υποψηφίων που συγκέντρωσαν βαθμό πρόσβασης κάτω από το «10» και η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η Ελλάδα έξω από κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση. Προκλητική απόφαση της FIFA.

* ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Κλειδί για τις μίζες οι λογαριασμοί στην Ελβετία. Αποκλειστική συνέντευξη του αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Τραγάκη.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στον αέρα το ελληνικό ποδόσφαιρο. ¶φωνο το πανελλήνιο από τη χθεσινή απόφαση-σοκ της ΦΙΦΑ.

* Η ΑΥΓΗ: Μηχανογραφίες για το "10". Πανικός στην κυβέρνηση εν όψει δημοτικών εκλογών.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Πόλεμος για μίζες στη Ζυρίχη. Το ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται πολύ κοντά στο άνοιγμα των καυτών λογαριασμών των μεσαζόντων στην αγορά των TOR-M1.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Σε τροχιά εκλογών θέτει η κυβέρνηση την οικονομία. Το σχέδιο που αποφάσισαν χθες Κ. Καραμανλής και Γ. Αλογοσκούφης. Παροχές, εξαγγελίες και προϋπολογισμός 2007.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 2.000 προσλήψεις μονίμων στο Στρατό. Στο στάδιο των υπογραφών η προκήρυξη για τους ΕΠΟΠ.

* ΕΘΝΟΣ: Διασυρμός και στο ποδόσφαιρο. Η FIFA αποβάλλει τις ελληνικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χθες ο Νικήτας Κακλαμάνης συναντήθηκε με τον Καραμανλή, του ζήτησε λεφτά για το Δήμο Αθηναίων και παρουσιάστηκε... Με αέρα Δημάρχου στον Πρωθυπουργό.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ηχηρό ράπισμα στο ποδόσφαιρο. Αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: 11.662 νέες θέσεις σε υπουργεία-δήμους.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανήσυχος από τις δημοσκοπήσεις ο Γιώργος, προς βουλευτές: Ξεχάστε τα μπάνια, σφιχτείτε.

* ΕΣΤΙΑ: Απεκαλύφθη πλήρως η αθλιότης της Παιδείας. Κατά το ταραχώδες δίμηνο των φοιτητικών κινητοποιήσεων.

* ESPRESSO: Κατάπιε η γη τον "αντίπαλο" του Σαλιαρέλη. Θρίλερ με 32χρονο μεγαλοεπιχειρηματία στην Καβάλα.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φοροδιαφυγή 52 δισ. ευρώ και μίζες 400 εκατ. Αρνητικά ρεκόρ της Ελλάδας καταγράφει η Παγκόσμια Τράπεζα.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Α-ΔΕΚΑ-ΣΤΟ το υπουργείο Παιδείας. Διευκρινίσεις για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

* ΤΑ ΝΕΑ: Στην εξέδρα μετά τις γκάφες Ορφανού. Βασικός μέτοχος και στο... ποδόσφαιρο.

* Η ΝΙΚΗ: Σε θέση μάχης το ΠΑΣΟΚ. Μήνυμα εκλογικής αυτοπεποίθησης από Παπανδρέου.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη για πάντα. Εκδήλωση στο Γράμμο για τα 60χρονα του ΔΣΕ.

* TRAFFIC NEWS: Οι Έλληνες που θέλει να γνωρίσει ο πρόεδρος Μπους. Οι ομογενείς Ιβάν και Γκρεγκ Σπυριδέλης. Η σάτιρά τους κέντρισε το ενδιαφέρον του πλανητάρχη και του CNN.

* City Press: Νέος γύρος για την Παιδεία. Η κυβέρνηση καλύπτει την υπουργό Παιδείας κ. Γιαννάκου, πολλά στελέχη όμως θεωρούν αναπόφευκτη τη μετακίνησή της σε άλλο υπουργείο.

* Μetro: "Σούταρε" την Ελλάδα η FIFA. Εκτός διεθνών διοργανώσεων οι ελληνικές ομάδες.

* Metropolis: Ιντερνετ: η επανάσταση της ψηφιακής γενιάς.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Έβρεξε... καταστροφές. Σοβαρές επιπτώσεις σε γεωργία και τουρισμό.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: "Ζουν και... βασιλεύουν" τα αυθαίρετα. Όπως επισημαίνουν δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής η μόνη λύση είναι η ένταξή τους στο σχέδιο πόλεως.

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τα... ραπανάκια φταίνε για την ακρίβεια. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας ξαναχτύπησε.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ν. Γκαργκάνας: "Να κλείσουν τα Λιπάσματα". Γιατί είναι ξεπερασμένη βιομηχανία με υψηλό κόστος.

ΠΑΣΟΚ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "να προλάβει πιθανόν εκλογικό αιφνιδιασμό εκ μέρους του πρωθυπουργού θέλει το ΠΑΣΟΚ και γι αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε χθες για "καλοκαίρι μάχης" και κάλεσε τα στελέχη του να ασκούν "υπεύθυνη αλλά δυναμική αντιπολίτευση". Μεγάλο βάρος δίνει το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου και γι αυτό οι πιθανοί "αντάρτες" θα αντιμετωπιστούν με πειθαρχικά μέτρα. Φωνές στελεχών για έλλειψη καθαρού στίγματος και για πολυφωνία που προκαλεί σύγχυση".

Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "καλοκαίρι μάχης για όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να αποκτήσει η Ελλάδα αυτοπεποίθηση και ελπίδα, με πρώτο σταθμό τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, αλλά και με εγρήγορση για το ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών, προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου".

Παιδεία

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "σε "σκωτσέζικο ντους" έχει εξελιχθεί η εισαγωγή ή όχι περίπου 39.000 υποψηφίων στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα μετά την αιφνιδιαστική εγκύκλιο του υπουργείου στις διευθύνσεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα ακόμα και αυτοί που έχουν βαθμό πρόσβασης κάτω του "10" καλούνται να υποβάλουν μηχανογραφικό προκειμένου να αποτελέσουν τους επιλαχόντες που θα καλύψουν τις κενές θέσεις κυρίως των ΤΕ".

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "η προοπτική να κλείσουν τα ΤΕΙ σειράς πόλεων της περιφέρειας, καθώς θα μείνουν από φέτος χωρίς πρωτοετείς, προκαλεί κοινωνική αναστάτωση και πανικό στην κυβέρνηση εν όψει των δημοτικών εκλογών. Αναζητούνται τρόποι να βρεθεί διέξοδος μέσα από τη διαδικασία επεξεργασίας των μηχανογραφικών δελτίων που θα καταθέσουν όλοι οι υποψήφιοι, ακόμη και εκείνοι που έγραψαν κάτω από "10". Ενώ η υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου είναι πλέον "υπό προθεσμία" το θέμα συζητείται σήμερα στη Βουλή με πρωτοβουλία του Αλ. Αλαβάνου. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έχει ζητήσει να μην εφαρμοστεί για φέτος το μέτρο".

Η City Press γράφει: "η κυβέρνηση καλύπτει την υπουργό Παιδείας κ. Γιαννάκου, πολλά στελέχη όμως θεωρούν αναπόφευκτη τη μετακίνησή της σε άλλο υπουργείο. Χαλαρώνει ο κανόνας της βάσης του 10, για να περιοριστούν οι διαμαρτυρίες στα περιφερειακά ΑΕΙ , ΤΕΙ εν όψει δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικές οργανώσεις σχεδιάζουν από τώρα "καυτό" φθινόπωρο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης".

Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "το ταραχώδες δίμηνο για τα θέματα της Παιδείας μπορεί να απεγοήτευσε όσους επίστευαν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν. Όμως κατά βάθος από όλη αυτήν την ιστορία ανέκυψε και κάτι θετικό: Απεκαλύφθη πλήρως η αθλιότης της Παιδείας. Όλοι οι Έλληνες συνειδητοποίησαν πως λειτουργούν - ή μάλλον πως δεν λειτουργούν - τα ελληνικά πανεπιστήμια".

Έρευνα - Νέες Τεχνολογίες

H Metropolis γράφει ότι " την ακτινογραφία, τις προοπτικές, τις "φυλές" των χρηστών και το μέλλον του Διαδικτύου στη χώρα αποτυπώνει η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει για το Internet μέχρι σήμερα, από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας. Αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας η τεχνολογία, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες. Η εξοικείωση είναι μεγάλη, αφού όλοι έχουν κινητό και πάνω από τους μισούς χρησιμοποιούν κομπιούτερ στο σπίτι ή στη δουλειά τους (ειδικά στην ηλικία 13-17 η χρήση Η/Υ φτάνει σήμερα στο 89%)".

Υπόθεση Αλεξ

Η Traffic News αναφέρει ότι "στενεύει δραματικά ο κλοιός γύρω από τους υπόπτους και η αλήθεια φαίνεται ότι άμεσα θα βρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Σε αναμονή ποινικών διώξεων τις επόμενες ημέρες τα στοιχεία, κυρίως τα δραματικά, γύρω από την υπόθεση της εξαφάνισης του 11χρονου Αλεξ κορυφώνουν τις εξελίξεις και όλοι μιλούν για τον επίλογο που βρίσκεται πολύ κοντά στην υπόθεση αυτή".

Εξαφάνιση επιχειρηματία

H Espresso υποστηρίζει ότι " πέπλο μυστηρίου καλύπτει εδώ και μια εβδομάδα την περίεργη εξαφάνιση 32χρονου μεγαλοεπιχειρηματία στην Καβάλα. Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στους κατοίκους της πόλης είναι μεγάλη, καθώς τα σενάρια και τα πρόσωπα της υπόθεσης φτάνουν μέχρι το τριπλό φονικό της Θάσου, που είχε συγκλονίσει πριν από πέντε χρόνια το πανελλήνιο".

Προσλήψεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "στην τελική ευθεία έχει μπει η πρόσληψη των 2.000 επιπλέον Επαγγελματιών Οπλιτών στο Στρατό Ξηράς καθώς η προκήρυξη είναι στο στάδιο των υπογραφών και μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί. Η διαδικασία αφορά 1.950 άνδρες και 50 γυναίκες και η κατάταξή τους θα γίνει το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Οι αποδοχές των νεοπροσληφθέντων ΕΠΟΠ θα ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, ενώ θα έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "τρέχουν" οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για την κάλυψη 1.357 θέσεων μονίμων και εποχικών στο Δημόσιο, ενώ έτοιμη είναι η νέα προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 1.408 θέσεις πτυχιούχων τεχνολογικής εκπαίδευσης. "Πράσινο φως " για 8.897 προσλήψεις, κυρίως ωρομισθίων, έδωσε η Διυπουργική Επιτροπή".

Φοροδιαφυγή

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "ρεκόρ διαφθοράς σημειώνει η χώρα μας στη φοροδιαφυγή και στη μίζα, με βάση τους δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Ελλάδα κατατάσσεται σε χειρότερη θέση από αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Αρμενία, το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος , η Βοσνία, το Ουζμπεκιστάν κλπ με φοροδιαφυγή 52 δισ. ευρώ, ποσοστό 28,6% του ΑΕΠ ,ενώ η βιομηχανία της μίζας εκτιμάται σε 400 εκατ. ευρώ. Στο ποσό της μίζας περιλαμβάνονται οι "ανεπίσημες πληρωμές" που κάνουν οι επιχειρήσεις για να κλείσουν υποθέσεις που σχετίζονται με φόρους, άδειες, πελάτες, νόμους κ.λ.π.".

Απόφαση FIFA για ελληνικές ομάδες

Η Metro υποστηρίζει ότι "κόκκινη κάρτα" έδειξε η FIFA στην Ελλάδα! Η Επιτροπή Εκτάκτων Υποθέσεων της ομοσπονδίας αποφάσισε χθες την αποβολή της Εθνικής Ελλάδας και των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, ενώ παράλληλα αφαιρείται από τη χώρα μας και η διοργάνωση του τελικού του Champions League".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "με... δάκτυλο Γκαγκάτση μπαίνει στην απομόνωση το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο έχει σήμερα επέτειο για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την κατάκτηση του Euro 2004! Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, στην απέλπιδα προσπάθειά του να μην περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τον επαγγελματικό αθλητισμό, προκάλεσε την παρέμβαση της ΦΙΦΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ Γιόζεφ Μπλάτερ και τον ενημέρωσε για το αθλητικό νομοσχέδιο".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "στον αέρα το ελληνικό ποδόσφαιρο! Η FIFA ανακοίνωσε χθες τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων και της Εθνικής από όλες τις διοργανώσεις, λόγω της διαμάχης ανάμεσα στον Γιώργο Ορφανό και τον Βασίλη Γκαγκάτση! Σύμφωνα με την ετυμηγορία της FIFΑ, η "σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" ήταν ότι, παρότι στις 4 Ιουνίου ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε σχετική συνάντηση με τον Γ. Μπλάτερ στη Ζυρίχη, εν τούτοις έως χθες δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις σχέσεις με την ΕΠΟ, ενώ το αποκορύφωμα ήταν το αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο... συμπτωματικά συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "η απόφαση είναι αναστρέψιμη, καθώς δίνεται το περιθώριο έως τις 15 Ιουλίου για να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τις επιταγές της FIFA και να αποφευχθεί αυτός ο ντροπιαστικός αποκλεισμός για τη χώρα. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, έχει καταθέσει το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο μάλιστα είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αλλά πλέον αν δεν αφαιρεθούν κάποιες από τις διατάξεις θα βρει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην απομόνωση από τη διεθνή σκηνή, μία εξέλιξη που βέβαια είναι ό,τι χειρότερο για το μέλλον του αθλήματος".

Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "τον τελευταίο καιρό έκανε το... θαύμα του ο Γιώργος Ορφανός, που απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι είναι όχι μόνο ανίκανος, αλλά και επικίνδυνος. Η δημόσια εικόνα της χώρας επλήγη ίσως σοβαρότερα από κάθε άλλη φορά. Γι' αυτό και την "κόκκινη κάρτα" δεν πρέπει να την αντικρίσουν η Εθνική μας ομάδα και οι σύλλογοι, αλλά ο υπεύθυνος για έναν ακόμη διεθνή εξευτελισμό: ο Γιώργος Ορφανός".

Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι "η σκληρή απόφαση της ΦΙΦΑ που έκανε τον γύρο του κόσμου από τα τηλεγραφήματα των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων προκλήθηκε εξαιτίας των απροσχημάτιστων κυβερνητικών παρεμβάσεων, που στόχο έχουν την χειραγώγηση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εμπνευστής αυτής της προσπάθειας, ο υφυπουργός Αθλητισμού".

Έρευνα για εξοπλιστικά προγράμματα

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "τον εντοπισμό των επιτήδειων που τσέπωσαν, κατά τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, περί τα 25 εκατομμύρια δολλάρια, χρήματα που προορίζονταν για την υλοποίηση των αντισταθμιστικών οφελών στο πλαίσιο της αγοράς των TOR M1, και η τύχη των οποίων αναζητείται, επισταμένως, από τις Ελβετικές Αρχές, περιμένει η κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το άνοιγμα των επίμαχων λογαριασμών σε συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα, όπου φέρεται να κατέληξαν αυτά τα χρήματα ακολουθώντας δαιδαλώδεις διαδρομές, αναμένεται για περισσότερο από έναν χρόνο".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ υπογραμμίζει ότι "σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην "¶νω Κάτω", ο Γ' Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης μιλά για τη "μίζα" των 25 εκ. δολλαρίων που προορίζονταν ως αντισταθμιστικά οφέλη για την αγορά των ρωσικών πυραύλων TOR-M1, δηλώνοντας ότι "είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν οι λογαριασμοί στην Ελβετία, για να δούμε που πήγαν αυτά τα χρήματα".

Σενάρια εκλογών

ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "σε τροχιά εκλογών βάζει η κυβέρνηση την οικονομία. Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κ. Καραμανλή "αφόρισε" την παροχολογία, προχώρησε ωστόσο σε εξαγγελίες για "ικανοποίηση δίκαιων κοινωνικών αιτημάτων". Το 2007 επιβεβαίωσε, θα αυξηθούν ΕΚΑΣ και συντάξεις του ΟΓΑ, οι μισθοί στο Δημόσιο και το αφορολόγητο όριο".

Υποψηφιότητα Κακλαμάνη

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "θεσμικά και οικονομικά ζητήματα του Δήμου Αθηναίων συζήτησε ο υποψήφιος δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης με τον πρωθυπουργό σε συνάντηση που είχε μαζί του, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση, που έγινε με αίτημα του κ. Κακλαμάνη και διήρκεσε μια ώρα ανέπτυξε στον πρωθυπουργό τι περιμένει ο ίδιος, αλλά και γενικότερα ο δήμος, από την κυβέρνηση ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι νικητής της αναμέτρησης".

Εκδήλωση ΚΚΕ

Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "όλες οι γενιές έδωσαν το "παρών"! Χιλιάδες νέοι και νέες της ΚΝΕ. Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, από τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αγωνιστές των δημοκρατικών αγώνων, των Λαμπράκηδων, της αντιδικτατορικής πάλης, των μεταπολιτευτικών αγώνων. Ήταν όλοι εκεί. Αντιλάλησαν τα βουνά από τα συνθήματα και συγκλονίστηκαν οι άνθρωποι από συναισθήματα".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή