Αξιοπρέπεια διά νόμου

Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 07:00
REUTERS/TONY GENTILE

Italian Minister of Labor and Industry Luigi Di Maio speaks at the Italian Business Association Confcommercio meeting in Rome, Italy, June 7, 2018. REUTERS/Tony Gentile

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Ο Λουίτζι ντι Μάιο δεν θέτει ως βασική προτεραιότητα την ανταγωνιστικότητα της ιταλικής οικονομίας, ούτε τη δημοσιονομική πειθαρχία, όπως επιθυμούν οι Βρυξέλλες.

Πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, κατέθεσε το «κυβερνητικό διάταγμα της αξιοπρέπειας», που προβλέπει κυρώσεις στις ιταλικές επιχειρήσεις που μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ιταλίας, αλλά και περιορισμούς στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, υποχρεώνοντας τους εργοδότες να κινηθούν προς την κατεύθυνση των μόνιμων προσλήψεων.

Το διάταγμα, που θα πρέπει να επικυρωθεί από την ιταλική Βουλή, επιτρέπει στη Ρώμη να τιμωρήσει με πρόστιμο τις «άπιστες» ιταλικές επιχειρήσεις που, παρά τις κρατικές ενισχύσεις, μεταφέρουν την έδρα τους εκτός χώρας. Όσον αφορά την προσωρινή απασχόληση, η διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου περιορίζεται στους 24 μήνες. Μετά είναι υποχρεωτική η μονιμοποίηση του εργαζομένου.

Ο 31χρονος υπουργός Εργασίας δεν έχει κρύψει ότι είναι υπέρ του προστατευτισμού. Και προεκλογικά είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι θα σταματήσει την κατάχρηση του μέτρου μερικής ή εποχικής απασχόλησης, μετά την εργασιακή μεταρρύθμιση επί κυβέρνησης Ρέντσι.

Στη διάρκεια του 12μήνου έως τον Μάιο, η ιταλική οικονομία δημιούργησε περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας, που όμως ήταν όλες μέσω ολιγόμηνων συμβάσεων, ενώ οι μόνιμες θέσεις ήταν μόνο 5.000. 

Με το ίδιο διάταγμα, ο Ντι Μάιο λέει όχι στις πολυεθνικές και βάζει φρένο στη «μετανάστευση των ιταλικών επιχειρήσεων». Εκείνες που μεταφέρουν την έδρα τους εντός πενταετίας από τότε που έλαβαν κρατική επιδότηση, θα καλούνται να καταβάλουν το διπλάσιο ή και το τετραπλάσιο των κρατικών ενισχύσεων.

Δεν είναι απορίας άξιον που οι μεταρρυθμίσεις του Ντι Μάιο προβληματίζουν και δυσαρεστούν τους εργοδότες. Η κραταιά Confidustria των Ιταλών βιομηχάνων μίλησε για τραγικό λάθος. «Δεν αυξάνεται η απασχόληση με το να δημιουργείται πιο αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο», ήταν η αντίδραση του Βιντσέντζο Μπόκια, επικεφαλής της Confidustria.

Ανησυχίες και στις Βρυξέλλες, γνωρίζοντας ότι τα φιλολαϊκά μέτρα συνεπάγονται αυξημένα ελλείμματα σε μια από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. Για μία ακόμη φορά, η αντισυμβατική κυβέρνηση της Ρώμης υψώνει παράστημα, καθιστώντας σαφές ότι για φέτος δεν πρόκειται να λάβει διορθωτικά μέτρα μείωσης του ελλείμματος.

Η νέα κυβέρνηση Λέγκα-Πέντε Αστέρων αγνοεί τους τεχνοκράτες της Ευρώπης και τις συνταγές τους. Συμμερίζεται την αγωνία των νέων της Ιταλίας, με το 32% χωρίς δουλειά, αφουγκράζεται τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, ειδικά των μεσαίων και κατώτερων εισοδημάτων. Και καλά κάνει. Μόνο που θα πρέπει να επιλέξει το σωστό φάρμακο και όχι πρόχειρες λύσεις ή μέτρα που θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή