Βρέθηκε ανέκδοτο ημερολόγιο του νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου

Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 20:44

Ο συγγραφέας, ποιητής, σεναριογράφος και δημοσιογράφος Ζοζέ Σαραμάγκου τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998

A- A A+

Το ημερολόγιο που κρατούσε ο διάσημος Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου το 1998, τη χρονιά που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, βρέθηκε τυχαία είκοσι χρόνια αργότερα.

Πρόκειται για τον έκτο και τελευταίο τόμο των «Τετραδίων του Λανθαρότε», του νησιού των Καναρίων όπου έζησε ο συγγραφέας μέχρι τον θάνατό του το 2010, σε ηλικία 87 ετών. Η χήρα του Νομπελίστα, Πιλάρ δελ Ρίο, εξήγησε πως το ημερολόγιο βρέθηκε κατά τύχη στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του. «Νόμιζα ότι είχαν εκδοθεί όλα. Εξεπλάγην όταν αντιλήφθηκα ότι κανείς δεν είχε καταλάβει ότι υπήρχε αυτό το βιβλίο», είπε.

Πάντως, ο ίδιος ο Σαραμάγκου είχε αναφερθεί σε αυτό το χειρόγραφο, το 2001. «Δεν θα ήθελα, ακριβώς τη χρονιά που μου συνέβη κάτι το οποίο άξιζε να το αφηγηθώ, να μου πουν ότι δεν το έκανα», είχε αστειευτεί κατά την παρουσίαση του πέμπτου τόμου των «Τετραδίων του Λανθαρότε».

Η Πιλάρ δελ Ρίο, η οποία είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Ζοζέ Σαραμάγκου που εδρεύει στη Λισαβόνα, ανακοίνωσε ότι το βιβλίο θα εκδοθεί τον επόμενο Οκτώβριο στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Η έκδοσή του θα συμπέσει με την επέτειο των 20 ετών από τη βράβευση του νομπελίστα συγγραφέα.

Προτεινόμενα για εσάς