Απολογισμός του συνεδρίου της AfD

Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 00:49
UPD:00:54
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
A- A A+

Το συνέδριο της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» κύλησε ήσυχα, χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. Οι σύνεδροι συμφώνησαν για τη σύσταση ενός «πολιτικού ιδρύματος», το οποίο θα πρόσκειται στο κόμμα.

Μια πολιτική παράδοση από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, σύμφωνα με την οποία τα πολιτικά ιδρύματα αποτελούν βασικό πυλώνα της ορθής λειτουργίας της δημοκρατίας. Επιδοτούνται με συνολικά 580 εκατομμύρια ευρώ και στην «Εναλλακτική για τη Γερμανία» θα αναλογούσαν γύρω στα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Το 60% των συνέδρων συμφώνησε στο να αναλάβει επίσημα τον ρόλο αυτό το ίδρυμα Desiderius Erasmus, το οποίο ιδρύθηκε το 2015 και εκπροσωπεί τη συντηρητική-φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος. Διευθύνεται από την Έρικα Στάινμπαχ, μια 74χρονη πολιτικό, πρώην μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Αποφάσισε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στις αρχές του 2017, μετά από 40 χρόνια, να αποχωρήσει από την CDU. Δεν είναι ακόμα επίσημα μέλος της «Εναλλακτική για τη Γερμανία», ωστόσο η ρητορική της μάλλον ταιριάζει στο κόμμα.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Βαυαρία

Το φθινόπωρο διεξάγονται εκλογές στην Έσση και τη Βαυαρία. Στη Βαυαρία, ο στόχος της «Εναλλακτική για τη Γερμανία» δεν είναι μόνο να μπει για πρώτη φορά στο τοπικό κοινοβούλιο, αλλά να καταφέρει και ένα μεγάλο πλήγμα στις ήδη διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών.

Ο Βαυαρός πρόεδρος της «Εναλλακτική για τη Γερμανία» θεωρεί τους Χριστιανοικοινωνιστές «σημαντικό πυλώνα στο σύστημα ισχύος της Άγκελα Μέρκελ» και κατά τη γνώμη του, οι Χριστιανοκοινωνιστές λένε πολλά, αλλά κάνουν λίγα στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας.

Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» συγκεντρώνει ομοσπονδιακά γύρω στο 15%, όσο και την περίοδο 2015/2016 που το προσφυγικό βρισκόταν στο αποκορύφωμά του. Ωστόσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κόμματα, τύπου AfD, συγκεντρώνουν μεγαλύτερα ποσοστά.

Οι λόγοι που το κόμμα στη Γερμανία δεν μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά του δεν συζητήθηκε, παρά μόνο περιορισμένα στη διάρκεια του συνεδρίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή