Παγκόσμια ανησυχία για τις ενέργειες της Β. Κορέας

Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2006 09:51
UPD:10:22
A- A A+

ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ εκτόξευση 10 πυραύλων προέβη χθες η Βόρεια Κορέα, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων YONHAP επικαλούμενο πηγές των μυστικών υπηρεσιών στη Σεούλ.

«Συνολικά εκτοξεύτηκαν διαδοχικά 10 πύραυλοι», μετέδωσε το πρακτορείο αναφέροντας ότι επρόκειτο για πυραύλους τύπου Σκουντ, μεσαίου βεληνεκούς Ροντόνγκ και ένας μεγάλου βεληνεκούς τύπου Ταεποντόνγκ-2, που θεωρητικά μπορεί να φτάσει ως τη Χαβάη.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει επιβεβαιώσει πάντως μέχρι τώρα την εκτόξευση έξι βορειοκορεατικών πυραύλων.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε στο Reuters ότι μεταξύ των πυραύλων ήταν πέντε μικρού βεληνεκούς και ένας μεγάλου βεληνεκούς, τύπου Ταεποντόνγκ-2.

Ν. Κορέα: «Απερίσκεπτη» η ενέργεια της Πιονγιάνγκ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση της Βόρειας Κορέας να εκτοξεύσει πυραύλους θέτει απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή και αυτό θα επηρεάσει στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπαν Κι-μουν δεν είπε τι μέτρα θα λάβει η Σεούλ, ωστόσο δήλωσε ότι οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί η χώρα του πιθανώς να ενισχύσουν την απομόνωση της Πιονγιάνγκ. Ο εκπρόσωπος της Νοτίου Κορέας σε θέματα ασφαλείας, Σουχ Τσου-σουκ, χαρακτήρισε «απερίσκεπτη» την ενέργεια της Βόρειας Κορέας και πρόσθεσε ότι η δοκιμαστική εκτόξευση του μεγάλου βεληνεκούς πυραύλου Ταεποντόνγκ-2 κατέληξε σε αποτυχία.

Ο Σουχ εξέφρασε τη λύπη του για την εκτόξευση και κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μπει τέλος στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Σύμφωνα με Αμερικανό στρατιωτικό εκπρόσωπο, όλοι οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι έπεσαν στη θάλασσα της Ιαπωνίας και το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα που ήταν «ενεργό» από την Αλάσκα ως την Καλιφόρνια «δεν χρησιμοποιήθηκε».

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχεδιάζει να συνεδριάσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την εκτόξευση των βορειοκορεατικών πυραύλων, όπως δήλωσε γάλλος διπλωμάτης. Το αίτημα υπέβαλε ο ιάπωνας πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Κένζο Οσίμα, που αναμένεται να προτείνει και σχέδιο απόφασης, ανέφερεαν διπλωματικές πηγές.

Η Ουάσιγκτον ξεκινά επείγουσες διπλωματικές διαπραγματεύσεις για να τεθεί το θέμα της εκτόξευσης των βορειοκορεατικών πυραύλων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλ, μεταβαίνει σήμερα στην περιοχή για να καθορίσει από κοινού με τις χώρες που μετέχουν στην λεγόμενη πρωτοβουλία των «έξι» τα επόμενα διπλωματικά βήματα. Ο Χιλ αναμένεται να επισκεφτεί την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Στίβεν Χάντλεϊ τόνισε ότι η παραπομπή του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι μεταξύ των προτάσεων που θα συζητήσει η επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, με τους ομολόγους της των υπολοίπων πέντε χωρών που μετέχουν στις εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

«Είχαν ήδη γίνει συζητήσεις ότι εφόσον η Βόρεια Κορέα προχωρούσε στην δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων ,το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εξέταζε το θέμα» τόνισε ο Χάντλεϊ προβλέποντας μια «έντονη διπλωματική κινητικότητα τις επόμενες 24 ή 48 ώρες».

Oικονομικές κυρώσεις σχεδιάζει η Ιαπωνία

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στο καθεστώς της Πιονγιάνγκ μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση των πυραύλων.

«Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα η εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα παρά τις προειδοποιήσεις της Ιαπωνίας και άλλων χωρών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο.

«Είναι σοβαρό πρόβλημα για την ασφάλεια της Ιαπωνίας και για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, όπως επίσης και για τη μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής. Η εκτόξευση των πυραύλων αφορά άμεσα την ασφάλεια της Ιαπωνίας και αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας Ιαπωνίας-Β.Κορέας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίνζο Αμπε τόνισε ότι η Ιαπωνία θα απαντήσει «με αποφασιστικά μέτρα» στην εκτόξευση των βορειοκορεατικών πυραύλων και «θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα».

Ανέφερε ακόμη ότι οι πύραυλοι έπεσαν στη θάλασσα της Ιαπωνία , αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις ιαπωνικές ακτές.

Η εκτόξευση των βορειοκορεατικών πυραύλων αποτελεί σοβαρό θέμα για την περιφερειακή ασφάλεια, προειδοποίησε ο ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Φουκουσίρο Νουκάγκα.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο, ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας τόνισε πάντως ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας επαγρυπνούν αλλά δεν αποκάλυψε αν θα αυξηθεί το επίπεδο επιφυλακής τους.

HΠΑ: «Πρόκληση» η εκτόξευση των πυραύλων

Ο Λευκός Οίκος «καταδίκασε απερίφραστα» την εκτόξευση των βορειοκορεατικών πυραύλων και προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον θα λάβει «όλα τα αναγκαία μέτρα» για την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση τουλάχιστον έξι πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, τονίζεται ότι η Ουάσιγκτον παραμένει προσηλωμένη στην ειρηνική επίλυση της κρίσης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα την εκτόξευση των πυραύλων και την απροθυμία της Βόρειας Κορέας να λάβει υπόψιν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αυτοσυγκράτηση», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνι Σνόου σε ανακοίνωσή του.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει «πρόκληση» την εκτόξευση των πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα σημειώνοντας πάντως ότι δεν συνιστά απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ειδικότερα για την εκτόξευση του μεγάλου βεληνεκούς πυραύλου τύπου Ταεποντόνγκ-2, η Ουάσιγκτον τόνισε ότι αποτελεί παραβίαση του μορατόριουμ του 1999 που είχε κηρύξει μονομερώς η Βόρεια Κορέα και είχε επιβεβαιώσει το 2002 και το 2004.

Εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ κατέστησε πάντως σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ουδεμία πρόθεση να εισβάλουν ή να επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα.

Kαταδικάζει και η Ρωσία

Η Ρωσία καταδίκασε σήμερα τη δοκιμαστική εκτόξευση των έξι πυραύλων της Βόρειας Κορέας, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό πρόκληση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα.

«Η εκτόξευση των πυραύλων ανατρέπει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Αυτό το είδος της πρόκλησης περιπλέκει την κατάσταση που δημιουργήθηκε από το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Αναστάτωση στις αγορές

Οι ενέργειες της Βορείου Κορέας προκάλεσαν ανησυχίες και στο χρηματιστήριο του Τόκιο οδηγώντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε πτώση για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/07/05/1210669.htm .

Στο χρηματιστήριο της Νοτίου Κορέας, ο δείκτης Kospi σημείωσε πτώση έως 2,1%, ωστόσο στη συνέχεια κατάφερε να περιορίσει τις απώλειές του.

Οι ανησυχίες που προκάλεσε η δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρειο Κορέα άσκησε πιέσεις και στα ασιατικά νομίσματα, ενώ αντιθέτως ο χρυσός σημείωσε άνοδο μέχρι τα 630,75 δολάρια η ουγγιά.

ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters, CNN

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή