Γερμανία: Όλα ανοιχτά για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού

Κυριακή, 01 Ιουλίου 2018 16:12
UPD:16:16
REUTERS/CHRISTIAN MANG

Επιφανή στελέχη των Χριστιανοκοινωνιστών εξακολουθούν να εκφράζονται επιφυλακτικά. Ενώ αναγνωρίζουν ότι η καγκελάριος πέτυχε στη Σύνοδο Κορυφής περισσότερα από ό,τι ανέμεναν, εξακολουθούν να επιμένουν σε μονομερή μέτρα της Γερμανίας στο προσφυγικό. Αντιθέτως σύσσωμη η ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στηρίζει τη θέση της Καγκελαρίου για ευρωπαϊκές λύσεις.

A- A A+

Σε ξεχωριστές συνεδριάσεις τα κομματικά όργανα των δύο χριστιανικών κομμάτων –CDU και CSU- θα συνέλθουν για να συζητήσουν τόσο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., όσο και για τις επόμενες κινήσεις. Μετά τη λήξη των συνεδριάσεων, αναμένεται να γίνουν δηλώσεις των δύο κομμάτων στον Τύπο. 

Πάντως, καμία ανακοίνωση δεν υπήρξε για τη χθεσινοβραδινή συνάντηση της Καγκελαρίου με τον υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο των Χριστιανο-κοινωνιστών, Χορστ Ζέεχοφερ, η οποία διήρκεσε δύο ώρες. Ακόμη και αν δεν έγινε γνωστό κατά πόσο επιτεύχθηκαν συμβιβαστικές λύσεις, το γεγονός ότι έστω και την ύστατη στιγμή συναντήθηκαν οι δύο πρωταγωνιστές της διένεξης, που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο μια συνεργασία δεκαετιών των δύο αδελφών κομμάτων, αποτελεί δείγμα των πυρετωδών διαβουλεύσεων.

Ενδεχομένως θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η κατάσταση. Πάντως επιφανή στελέχη των Χριστιανοκοινωνιστών εξακολουθούν να εκφράζονται επιφυλακτικά. Ενώ αναγνωρίζουν ότι η καγκελάριος πέτυχε στη Σύνοδο Κορυφής περισσότερα από ό,τι ανέμεναν, εξακολουθούν να επιμένουν σε μονομερή μέτρα της Γερμανίας στο προσφυγικό. Αντιθέτως σύσσωμη η ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στηρίζει τη θέση της Καγκελαρίου για ευρωπαϊκές λύσεις.

Σχέδια SPD για την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου

Εντωμεταξύ, οι Σοσιαλδημοκράτες που για μεγάλο διάστημα δεν συμμετείχαν στην αντιπαράθεση των κυβερνητικών τους εταίρων θα παρουσιάσουν αύριο επίσημα δικό τους σχέδιο για μια ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Μεταξύ άλλων, το SPD απορρίπτει όπως και η κ. Μέρκελ, μονομερή μέτρα της Γερμανίας για την επανοπροώθηση προσφύγων, επιμένει στην αναγκαιότητα επιπλέον μέτρων για την ασφάλιση των συνόρων της Ε.Ε., προτείνει τη δημιουργία και άλλων κέντρων υποδοχής για πρόσφυγες και κρίνει αναγκαία την περαιτέρω βοήθεια προς τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Στο σχέδιο αναφέρονται ειδικά η Ελλάδα και η Ιταλία. Η Ε.Ε. θα πρέπει να παρέχει στήριξη στην καταγραφή των προσφύγων, στη στέγαση τους, στις διαδικασίες ασύλου, όπως και στις επαναπροωθήσεις. Θα πρέπει όμως και η Γερμανία να δέχεται πρόσφυγες σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεχθεί «υπερβολικά» μεγάλο αριθμό αιτήσεων χορήγησης ασύλου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή