Το ευρωπαϊκό μερίδιο στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού όφειλε να καθορίζεται στη βάση κοινών, προοδευτικών λύσεων, βασιζόμενων στις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ε.Ε., με σεβασμό στο Διεθνές και Προσφυγικό Δίκαιο. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας πως αυτό «δεν είναι μόνο θέμα ηθικής τάξης αποτελεί και την πιο αποτελεσματική βάση για την διαχείριση του ζητήματος».
Όπως αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή το World Refugee Council, που συνεδριάζει από χθες στη Ρόδο και το Συμπόσιο της Σύμης, που ξεκινάει απόψε, «η συμμαχία των προθύμων για τη δημιουργία ενός προοδευτικού, δημοκρατικού, ρεαλιστικού τρόπου διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, θα πρέπει να αφορά συνολικά και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ».
Τα συμπεράσματα των συνεδρίων σε Ρόδο και Σύμη αναμένεται να κοινοποιηθούν σήμερα σχετικά με νέες προτάσεις, δράσεις και συμμαχίες για την αποτελεσματική και ανθρώπινη αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
«Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν σημαντικά ερωτηματικά για την πρόσφατη σύνοδο κορυφής, όπου αναδείχθηκαν οι αδυναμίες της ΕΕ. Ειδικότερα η έλλειψη πολιτικής βούλησης από μέλη της για να υιοθετηθεί μία κοινή ευρωπαϊκή γραμμή αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος. Ενός ζητήματος που παρά τη μείωση σε αριθμούς, θα συνεχίσει να αποτελεί χρόνιο ζήτημα, με πιθανές αιχμές κρίσης λόγω συγκρούσεων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε γειτονικές ηπείρους» επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής.
naftemporiki.gr