Σ.Λογοθετίδης: Να κάνουμε το άλμα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018 09:37
UPD:15:12
FOSPHOTOS/Konstantinos Tsakalidis
A- A A+

To Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ έκανε το βήμα προς την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και ο Στέργιος Λογοθετίδης, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου πιστεύει ότι το ίδιο θα πρέπει να κάνει ολόκληρη η χώρα, εάν θέλει να βγει από την κρίση.  

«Δεν είναι εύκολο να εκτυπώνεις ένα κύτταρο και να το ενσωματώνεις μαζί με ένα άλλο βιοϋλικό, σε ένα βιοσύστημα, προσπαθώντας να δημιουργήσεις νέα όργανα, για παράδειγμα να αποκαταστήσεις ένα κατεστραμμένο τμήμα του σώματός μας… Ήμασταν σε θέση να προχωρήσουμε -και προχώρησε βέβαια και η επιστήμη στη βιοεκτύπωση- πέρα από την τρισδιάστατη εκτύπωση λειτουργικών διαδικασιών» εξηγεί ο κ. Λογοθετίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Ο καθηγητής γνωστοποιεί πως βρίσκεται στα τελευταία στάδια η σχεδιαζόμενη -με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ- ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας, Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών (ΕΚΝΟΗ), μέσα στο οποίο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχεδιάζει τη λειτουργία Ινστιτούτου Αγρο-νανοτεχνολογίας.

Μιλά ακόμη για τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας σε πρόγραμμα για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης, μέσα από τη σύνδεσή της με τη νανοϊατρική για την παραγωγή πρωτοποριακών προϊόντων βασισμένων στις αρχές αυτής, αλλά και για τη συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αρχίζει το Nanotexnology

«Δεν αναδεικνύουμε μόνο τη δική μας αριστεία, καινοτομία, τεχνολογία, αλλά φέρνουμε και την ξένη διεθνή καινοτομία -τεχνολογία, αλλά και επιχειρηματικότητα», λέει, καθώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί περισσότερους από 1.000 επιστήμονες, ερευνητές και εκπροσώπους της βιομηχανίας, οι οποίοι έρχονται στη Θεσσαλονίκη από 65 χώρες, για να συμμετάσχουν στο πολυσυνέδριο Nanotexnology, που για 15η συνεχή χρονιά διοργανώνει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN (Lab for Thin Films- Nanobiomaterials- Nanosystems & Nanometrology).

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή