ΠΓΔΜ: Μεγάλη νίκη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης υπό το VMRO-DPMNE

Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2006 09:05
A- A A+

Μεγάλη νίκη σημείωσε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης του οποίου ηγείται το κεντροδεξιό VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο συνασπισμός του Γκρούεφσκι, αναμένεται, σύμφωνα με προβλέψεις ανεξάρτητων μη κυβερνητικών οργανώσεων, να καταλάβει 45 από τις 120 έδρες που αριθμεί η Βουλή της χώρας, έναντι 32 εδρών του συγκυβερνώντος συνασπισμού «Μαζί για την Μακεδονία» του οποίου ηγείται η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του απερχόμενου πρωθυπουργού Βλάντο Μπούτσκοφσκι.

Τη σαφή υπεροχή του κεντροδεξιού συνασπισμού, επιβεβαίωσε και η Κρατική Εκλογική Επιτροπή.

Όμως ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE, θα χρειαστεί να συμμαχήσει με ακόμη ένα κόμμα, και μάλιστα αλβανικό, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων, πρώτο έρχεται ο συνασπισμός «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του Αλί Αχμέτι και «Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας» (PDP) του Αμπουλάντι Βεϊσέλι. Ο συνασπισμός αυτός φέρεται να καταλαμβάνει 17 έδρες έναντι 11 του εθνικιστικού «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA) του Αρμπεν Τζαφέρι, το οποίο, μάλλον για να δικαιολογήσει την ήττα που υπέστη για ακόμη μια φορά σε εκλογές, κατήγγειλε νοθεία εις βάρος του.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Γκρούεφσκι θα στραφεί στο κόμμα του Αχμέτι για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Το DUI συμμετέχει στην απερχόμενη κυβέρνηση του Βλάντο Μπούτσκοφσκι, όμως δεν θα είχε λόγο να μην συνεργαστεί τώρα με τον συνασπισμό υπό το VMRO-DPMNE.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλες τις κυβερνήσεις στην ΠΓΔΜ, συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα, τόσο για λόγους διατήρησης διεθνοτικών ισορροπιών - οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ- όσο και επειδή πολύ δύσκολα κάποιο από τα μεγάλα σλαβομακεδονικά κόμματα μπορεί από μόνο του να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

¶λλα κόμματα που εισέρχονται στη Βουλή από τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, είναι το «VMRO-Λαϊκό Κόμμα» του πρώην πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι το οποίο καταλαμβάνει 7 έδρες, όσες και το νεοσύστατο «Νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» (NSDP) του βετεράνου πολιτικού Τίτο Πέτκοφσκι, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε από το SDSM του Β. Μπούτσκοφσκι.

Το φιλελεύθερο, επίσης νεοσύστατο, «DOM» της Λίλιανα Πόποφσκα εκλέγει έναν βουλευτή.

Το ποσοστό συμμετοχής στις χθεσινές εκλογές ανήλθε περίπου στο 57%.

Οι εκλογές διεξήχθησαν χωρίς σοβαρά προβλήματα, παρ’όλο που στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αναφέρθηκαν σοβαρά επεισόδια, κάτι που είχε υποχρεώσει την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ να προειδοποιήσει την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι αν οι εκλογές δεν διεξάγονταν σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια, θα υπήρξαν αρνητικές επιπτώσεις για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας.

Δηλώσεις Γκρούεφσκι και Μπούτσκοφσκι

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, στις πρώτες δηλώσεις μετά τη νίκη του κόμματος του, εμφανίσθηκε σίγουρος ότι θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και υποσχέθηκε ότι προτεραιότητα του θα αποτελέσει η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, η αύξηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αντιμετώπιση του πολύ μεγάλου ποσοστού ανεργίας (το οποίο ανέρχεται στο 37%), καθώς επίσης και η ενίσχυση της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας.

Οι υποστηρικτές του VMRO-DPMNE πανηγύρισαν τη νίκη του κόμματος τους στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, μαζί με τον Γκρούεφσκι ο οποίος εμφανίσθηκε στην πλατεία με το επιτελείο του.

Ο απερχόμενος σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Βλάντο Μπούτσκοφσκι, αποδέχτηκε την ήττα του και συνεχάρη τον συντηρητικό αντίπαλό του Νίκολα Γκρούεφσκι για τη νίκη του VMRO-DPMNE.

«Τηλεφώνησα στον Γκρούεφσκι για να τον συγχαρώ και να του ζητήσω να σχηματίσει κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό. Εάν δεν μπορεί, εμείς είμαστε εδώ», δήλωσε ο κ. Μπούτσκοφσκι.

Το «πολιτικό προφίλ» του Νίκολα Γκρούεφσκι

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, 36 ετών, ανήλθε στην ηγεσία του VMRO-DPMNE, τον Μάιο του 2003, μετά την παραίτηση του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι από την προεδρία του κόμματος, λόγω της δεινής ήττας που υπέστη αυτό στις βουλευτικές εκλογές του 2002. Αποτέλεσε επιλογή του ίδιου του Γκεοργκίεφσκι για την ηγεσία του κόμματος.

Όμως λίγο αργότερα, οι δύο άνδρες συγκρούστηκαν πολιτικά, με αποτέλεσμα o Γκεοργκίεφσκι που υπήρξε ο ιδρυτής του VMRO-DPMNE, να αποχωρήσει από το κόμμα αυτό, παίρνοντας μαζί του και την εθνικιστική πτέρυγα της παράταξης. Ο πρώην πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, προχώρησε το 2004 στον σχηματισμό του «VMRO-Λαϊκού Κόμματος», με καθαρά εθνικιστικές αποχρώσεις.

Ο Γκρούεφσκι, με την αποχώρηση των εθνικιστών, βρήκε πρόσφορο έδαφος για να δώσει νέα «πνοή» στο «διασπασμένο» κόμμα, μετατρέποντας το σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα.

Διετέλεσε, με μεγάλη επιτυχία, υπουργός Οικονομικών, το διάστημα 1999-2002 στην κυβέρνηση του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι. Επιμελήθηκε και εφάρμοσε στην ΠΓΔΜ τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και προχώρησε σε διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες προσέλκυσαν αρκετές ξένες επενδύσεις.

Θεωρείται τεχνοκράτης, χαμηλών τόνων, συντηρητικός στις απόψεις και φιλοδυτικός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή