Η αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών κυριαρχεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., καθώς είναι ένα ζήτημα που πυροδοτεί σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των κρατών- μελών της κοινότητας. Αυτό σημαίνει ότι θέματα, όπως η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης ή το Brexit τίθενται σε δεύτερη μοίρα- χωρίς όμως να εγκαταλείπονται οι προσπάθειες για πρόοδο.
Στο μέτωπο του Brexit τόσο η βρετανική κυβέρνηση όσο και οι άλλοι 26 εκφράζουν την ελπίδα να προχωρήσουν στο εξής οι διαπραγματεύσεις με ταχύτερο ρυθμό, καθώς η έως τώρα εξέλιξή τους είναι μάλλον απογοητευτική και εντείνει την αβεβαιότητα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
«Θα επαναλάβω τη δέσμευσή μου στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και ευημερία. Όσον αφορά στις συζητήσεις για το Brexit, ανυπομονώ να μιλήσω με τους άλλους ηγέτες για την καλή πρόοδο που σημειώσαμε στη συμφωνία αποχώρησης και να εξασφαλίσω την ισχυρή μελλοντική εταιρική μας σχέση» δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, προσερχόμενη στη Σύνοδο.
«Και οι δύο πλευρές επιθυμούν να συνεχίσουν αυτό το έργο σε ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι είχαμε έως τώρα» είπε, προσθέτοντας ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο με στόχο να δώσει στη δημοσιότητα μία Λευκλή Βίβλο, που θα καθορίζει με περισσότερες λεπτομέρειες τι είδους ισχυρή εταιρική σχέση θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο με την κοινότητα των 27 κρατών μελών.
Από την πλευρά του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, διεμήνυσε ότι το Δουβλίνο δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένο για ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας και αναγνώρισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση ακόμη και του χειρότερου σεναρίου.
«Πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε προετοιμασίες για το απίθανο σενάριο η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία» είπε προσερχόμενος στην Σύνοδο και κάλεσε όλες τις πλευρές να εντείνουν την προσπάθεια.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters