Ν. Κοτζιάς: Η συμφωνία για το Μακεδονικό θα υπερψηφιστεί

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018 14:31
UPD:14:33
REUTERS/COSTAS BALTAS
A- A A+

Τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό θα υπερψηφιστεί στην ελληνική Βουλή, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υπογραμμίζοντας πως το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ «πάει καλά».

Μιλώντας στο ραδιοφωνο 24/7, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι στις 16 ή 23 Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, θα ακολουθήσουν οι συνταγματικές αλλαγές και όταν τελειώσουν όλα αυτά η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή των Ελλήνων.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Πάνου Καμμένου είπε ότι «δικαιούται ένας κυβερνητικός εταίρος να διαφωνεί. Προφανώς θα προτιμούσα να συμφωνεί. Υπάρχουν βουλευτές των ΑΝΕΛ που συμφωνούν».

Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο ψηφοφορίας με αυξημένη πλειοψηφία λέγοντας ότι «το Σύνταγμα προβλέπει 180 ψήφους για συμφωνίες εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας. Δεν έχει καμία σχέση αυτό με το Μακεδονικό», σημείωσε.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ, ότι «παραδόθηκε στην Ελλάδα», ο υπουργός εξωτερικών αντιπαρέθεσε τους ισχυρισμούς της ελληνικής αντιπολίτευσης ότι τού «τα δώσαμε όλα».

«Η ΝΔ δεν σχολιάζει αυτά που λέει το αδελφό της κόμμα στα Σκόπια», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι «η εχθρότητα που δημιουργήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα αντικειμενικά οφείλεται στον κ. Γκρουέφσκι, σε αυτό τον αρχαιοελληνισμό του, που προσπάθησε να υφαρπάξει την αρχαία ελληνική κληρονομιά, την ιστορία μας και την παράδοσή μας».

«Τώρα που τελείωσαν αυτά», με τη συμφωνία «εξεγείρονται οι οπαδοί εκείνου του κόμματος που συνέβαλλε σε αυτή την ατμόσφαιρα, γιατί ο κ. Γκρουέφσκι είναι το αδελφό κόμμα του κ. Μητσοτάκη», εξάλλου «ακριβώς τα ίδια λένε», σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν καλλιέργησε συνθήκες εθνικής συνεννόησης, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε τόσο τις ενημερώσεις του πρωθυπουργού όσο και του ιδίου, και εστίασε στο μέγιστο συμφέρον που έχει η Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα με τους βόρειους γείτονές της γιατί, όπως είπε, θα αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο, θα είναι σύμμαχοί μας, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημά μας είναι ένα και «προς ανατολάς».

Επίσης, ζήτησε «να πάψει η γελοιότητα για τη γλώσα» και επανέλαβε ότι την είχαν δεχθεί οι κ.κ. Αβέρωφ και Καραμανλής, και τόνισε ότι ο Κυριάκος Μησοτάκης «καταφεύγει στη διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων».

Τέλος, σε σχέση με τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο ο ίδιος μπορούσε να αποδείξει ότι ψεύδεται η Ν.Δ.

«Δεν δικαιούμαι να αποχαρακτηρίσω τα έγγραφα τα οποία αποδεικνύνουν ότι η ΝΔ διαπραγματευόταν σύνθετη ονομασία, στην καλύτερη περίπτωση το "βόρεια Μακεδονία" και στη χειρότερη το "Μακεδονία" σκέτο για εσωτερική χρήση;», υπογράμμισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή