Ο Τραμπ αναζητά νέο δικαστή για το Ανώτατο Δικαστήριο

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018 11:18
UPD:11:21
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

«Πρέπει να επιλέξουμε κάποιον που θα είναι εκεί για 40 χρόνια, 45 χρόνια», δήλωσε  ο Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Βόρεια Ντακότα, την Τετάρτη.

A- A A+

«Ευθύς αμέσως» πρόκειται να ξεκινήσει η αναζήτηση για τον αντικαταστάτη του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Άντονι Κένεντι, δεσμεύτηκε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Πρέπει να επιλέξουμε κάποιον που θα είναι εκεί για 40 χρόνια, 45 χρόνια», δήλωσε  ο Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Βόρεια Ντακότα, την Τετάρτη.

Η συνταξιοδότηση του 81 ετών Συντηρητικού δικαστή Κένεντι, ο οποίος όμως πήρε συχνά το μέρος των πιο φιλελεύθερων δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, δίνει την ευκαιρία στον Αμερικανό πρόεδρο να αλλάξει την ισορροπία προς τα δεξιά για τις επόμενες δεκαετίες.

«Ελπίζω ότι θα επιλέξουμε κάποιον που θα είναι εξαιρετικός», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Η συνταξιοδότηση του Κένεντι, που αποσύρεται στις 31 Ιουλίου, δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο την ευκαιρία να επιλέξει δεύτερο δικαστή για το Ανώτατο Δικαστήριο από τότε που ανέλαβε την προεδρία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ θα επιλέξει τον νέο δικαστή από έναν κατάλογο με 25 ανθρώπους, που έχει συντάξει η συντηρητική μη κυβερνητική οργάνωση Federalist Society. Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι να διοριστεί ο νέος δικαστής από τη Γερουσία το φθινόπωρο, γεγονός που θα ενισχύσει τον ενθουσιασμό των ψηφοφόρων του Τραμπ κατά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Οι Ρεπουμπλικανοί μάχονται για να διατηρήσουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων της Βουλής, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί έχουν πολλές πιθανότητες να αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, βαθιά διχασμένο μέχρι στιγμής μεταξύ των πιο συντηρητικών και των πιο φιλελεύθερων δικαστών, έχει δώσει τις τελευταίες εβδομάδες μια σειρά από νίκες στον Τραμπ σε πολιτικά φορτισμένες υποθέσεις.

Πιο πρόσφατα την Τρίτη έκρινε νόμιμο το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ, το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε ανθρώπους προερχόμενους κατά κύριο λόγο από μουσουλμανικές χώρες.

Αν και ο Κένεντι ήταν ένας συντηρητικός δικαστής, που διορίστηκε από τον Ρεπουμπλικάνο Ρόναλντ Ρίγκαν, η ψήφος του δεν θεωρούνταν δεδομένη, καθώς είχε ταχθεί με το μέρος φιλελεύθερων δικαστών σε πολλά ζητήματα, όπως η επέκταση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και η διατήρηση του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή