Ε.Ε.: Κρίσιμη Σύνοδος χωρίς αποφάσεις

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 13:14
UPD:13:18
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Χαμηλώνει σημαντικά ο πήχης των προσδοκιών για τις αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής, που ανοίγει τις εργασίες της αύριο. Δεν είναι μόνο το προσφυγικό, που διχάζει. Ούτε στο μέτωπο της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, όπως φαίνεται, θα έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς τα γαλλο-γερμανικά σχέδια συναντούν σοβαρές ενστάσεις και αντιδράσεις. 

Η πρόταση για έναν μηχανισμό, που θα διευκολύνει την αναδιάρθρωση κρατικών χρεών, με το βάρος να πέφτει στους επενδυτές και όχι στο δημόσιο και τους φορολογούμενους απορρίπτεται από την Ιταλία και άλλες οικονομίες ως επικίνδυνο, ενώ συμφωνία δεν υπάρχει προς το παρόν ούτε προς τα βήματα ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης. 

Ακόμη και ο κοινός προϋπολογισμός- ένα στοιχείο, το οποίο τα περισσότερα  μέλη υποτίθεται ότι ήθελαν, δεν φαίνεται εύκολο να συμφωνηθεί στην πράξη. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου DPA αρκετά μέλη της νομισματικής ένωσης εκφράζουν επιφυλάξεις επι του γαλλο-γερμανικού σχεδίου για τον προϋπολογισμό, με άλλες να αντιδρούν στην έκταση των κεφαλαίων του και άλλες στο πού θα κατευθύνονται οι δαπάνες. 

Όσο για την μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, η ιδέα φαίνεται να εγκαταλείπεται. Ο μηχανισμός πρέπει να ενισχυθεί, όπως αναγνωρίζουν όλοι, αλλά προτείνουν διαφορετικά εργαλεία και ένα διαφορετικό όνομα, που δεν θα παραπέμπει ούτε στο ΔΝΤ ούτε στη νομισματική πολιτική. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή