Με απουσίες και μία αποχώρηση η σύνοδος των πρυτάνεων

Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2006 17:27
A- A A+

Με την απουσία τεσσάρων πρυτάνεων (Πανεπιστημίου Αθηνών, Παντείου, Μακεδονίας και Ιονίου) πραγματοποιήθηκε από το πρωί η έκτακτη σύνοδος της πρυτάνεων.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρύτανης του Μετσοβείου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, απεχώρησε, καταγγέλλοντας οτι η συζήτηση παρεκτρέπεται της ημερήσιας διάταξης και αντί να συζητηθεί το θέμα του διαλόγου, των προτάσεων, του προσχεδίου κλπ., συζητώνται οι πρακτικές και οι τακτικές, φοιτητών και καθηγητών.

Μετά την αποχώρηση του πρύτανη του Πολυτεχνείου, η συνεδρίαση συνεχίστηκε και κατέληξε σε κοινή ανακοίνωση η οποία είναι ομόφωνη, όπως τόνισε ο πρόεδρος της συνόδου και πρύτανης του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Σωκράτης Κάτσικας.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η Σύνοδος διαπιστώνει οτι το Ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο διέρχεται τη σημαντικότερη, ενδεχομένως, κρίση των τελευταίων δεκαετιών, μια κρίση το μέγεθος της οποίας αναδείχθηκε απο τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και που αντανακλά συγχρόνως την ευρύτερη κρίση της κοινωνίας. Η Σύνοδος συμμερίζεται την αγωνία όλων των συντελεστών της ακαδημαϊκής κοινότητας για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για τη διέξοδο απο την κρίση αυτή. Εκτιμά οτι απαραίτητη προϋπόθεση για την άρση των αδιεξόδων που συνεπάγεται η κρίση αυτή είναι η διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων των Πανεπιστημίων, ιδίως δε των Συγκλήτων τους. Για την έξοδο απο την κρίση χρειάζονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τη λειτουργία και δομή των Πανεπιστημίων. Οι αλλαγές αυτές μπορούν μόνο να γίνουν με εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας, η οποία δεν μπορεί παρά να επέλθει μετά απο διεξοδικό, δημοκρατικό νηφάλιο και ουσιαστικό διάλογο όλων των εμπλεκομένων μερών. Στον διάλογο αυτό θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι προτάσεις που έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί, καθώς και όσες κατατεθούν ενδεχομένως στο μέλλον».

Οι πρυτάνεις υπενθύμισαν οτι εχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις, οι βασικές κατευθύνσεις των οποίων είναι «η ανάγκη για ουσιαστική και πλήρη ακαδημαϊκή, οικονομική και διοικητική αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων, καθώς και η ανάγκη το νέο θεσμικό πλαίσιο να είναι πραγματικά πλαίσιο, αποφεύγοντας λεπτομερείς και αποσπασματικές ρυθμίσεις, οι οποίες μπορούν και πρέπει να ρυθμισθούν μέσω των εσωτερικών κανονισμών των Πανεπιστημίων». Όπως επισης σημειώνεται, «η Σύνοδος διαπιστώνει οτι οι βασικές αυτές κατευθύνσεις δεν αντιμετωπίζονται με το κατατεθέν προσχέδιο νόμου».

Τέλος, οι πρυτάνεις υπενθύμισαν την θέση τους για την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένης της γενναίας αύξησης της χρηματοδότησης τους, επισημαίνοντας πως ο θεσμός των μη κρατικών ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν λύνει κανένα απο τα σοβαρά προβλήματα της Πανεπιστημιακής παιδείας.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή