Ήττες και «κάστρα» του Ερντογάν στο εξωτερικό - Στα τρία η Τουρκία

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 21:43
UPD:21:52
REUTERS/HUSEYIN ALDEMIR
A- A A+

Την ώρα που τα επινίκια στην Τουρκία, μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζονται· η τουρκική διασπορά εμφανίστηκε διχασμένη και ο απόλυτος, πλέον, άρχων της γειτονικής χώρας ηττήθηκε σε μεγάλο κομμάτι του εξωτερικού. Διατήρησε, ωστόσο, τον σκληρό πυρήνα υποστηρικτών του σε Γαλλία και Γερμανία.

Στον αντίποδα στο εσωτερικό της γείτονος, ο εκλογικός χάρτης εμφανίζεται τριχοτομημένος. Στα παράλια -που κοιτάζουν τη δύση- και στην ανατολική Θράκη, νικητής ήταν ο Ιντζέ, στα βάθη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, εκεί που βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του κουρδικού πληθυσμού, επικράτησε το HDP και ο φυλακισμένος Ντεμιρτάς και στο υπόλοιπο κομμάτι της χώρας, αλλά και στην στην Κωνσταντινούπολη την οποία επανέκτησε, ο Ερντογάν επικράτησε με διαφορά.

Ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 52,55% των ψήφων και ο Ιντζέ το 30,67%, ενώ η συμμετοχή έφθασε το 88,1%. Η λεγόμενη Λαϊκή Συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στην τουρκική Βουλή, συγκεντρώνοντας το 53,6% των ψήφων. Το CHP συγκέντρωσε το 22,7% των ψήφων, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) το 11,7% και το Καλό Κόμμα 10,1%. Κανένα από τα άλλα κόμματα δεν υπερέβη το όριο του 10% για να αναδείξει βουλευτές.

Στην Γερμανία που ζουν πάνω από 1,4 εκατ. Τούρκοι με δικαίωμα ψήφου, υπέρ του Ερντογάν ψήφισε το 64,78%, ενώ υπέρ του Μουχαρέμ Ιντζέ, του υποψήφιου του CHP, ψήφισε μόλις το 21,88%.

Την ίδια ώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο επικράτησε με μεγάλη διαφορά ο Ιντζέ με ποσοστό 51,88%, στη 2η θέση βρέθηκε ο φυλακισμένος Σελαχαντίν Ντεμιρτάς με 23,79% και ο Ερντογάν κατετάγη 3ος συγκεντρώνοντας 21,45%.

Διασπορά:

AA.TR

Τουρκία:

AA.TR
naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή