Ράνια Σβίγκου: Ζητούμενο της μεταμνημονιακής περιόδου η δίκαιη ανάπτυξη

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 12:00
UPD:12:02
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
A- A A+

Την αισιοδοξία της για την πορεία της χώρας εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι «η ανάπτυξη να γίνει αισθητή σε αυτούς που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος στην περίοδο της κρίσης».

«Μπορούμε να κοιτάξουμε τη νέα περίοδο με μεγαλύτερη αισιοδοξία και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα σε νέες βάσεις» δήλωσε η κ. Σβίγκου στον  ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ερωτηθείσα για την πολιτική της μεταμνημονιακής περιόδου μετά και το πλαίσιο που τέθηκε από τις αποφάσεις του Eurogroup, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «έχει σημασία σε αυτό το πλαίσιο πώς η ανάπτυξη και τα οφέλη της θα γίνουν αισθητά σε αυτούς που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος στην περίοδο της κρίσης, πώς θα στηριχθεί το κοινωνικό κράτος και τα δημόσια αγαθά, ποια θα είναι η θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους και πώς θα γίνει η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, αλλά και στο Σύνταγμα με την συνταγματική αναθεώρηση, που αναμένεται να ξεκινήσει μετά τον Αύγουστο».

«Όλα αυτά αποτελούν σημεία συζητήσεων και συγκρούσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά ενδεχομένως και συγκλίσεων στη βάση προγραμμάτων και κοινών στόχων» είπε. «Το ζητούμενο τη νέα περίοδο» συνέχισε η κ. Σβίγκου, «είναι πώς η ανάπτυξη θα είναι πραγματικά δίκαιη, πώς θα μειωθεί η ανεργία και θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας με περισσότερα δικαιώματα για τους εργαζομένους και αυτό σηματοδοτεί και η πρόβλεψη για την αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κ. Σβίγκου παρατήρησε ότι «η Ν.Δ. έχει βραχυκυκλώσει από τις εξελίξεις και όσο περνάνε οι μέρες φαίνεται περισσότερο και το στρατηγικό της αδιέξοδο μετά τη διάψευση όλων των αφηγημάτων της και στο επίπεδο της οικονομίας». Όπως σημείωσε, «ενώ εν αναμονή της συμφωνίας η γραμμή της Ν.Δ. ήταν ότι 'οι Συριζαίοι έδωσαν τη Μακεδονία για να πάρουν το χρέος', μετά την απόφαση του Eurogroup ήλθε η γραμμή ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν καλή και ότι υπήρξε πανωλεθρία για το χρέος, στη συνέχεια ότι τη συμφωνία για το χρέος την είχε κερδίσει ήδη από το 2012 η Ν.Δ.».

«Θεωρώ ότι όλα αυτά επιτείνουν το αδιέξοδο της Ν.Δ., η οποία όμως θα πρέπει και η ίδια να τοποθετηθεί για το ποια πιστεύει ότι θα πρέπει να είναι η επόμενη μέρα» πρόσθεσε.

Κληθείσα να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, η κ. Σβίγκου εξέφρασε την ελπίδα η Άγκυρα να αντιληφθεί ότι η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι προς το συμφέρον της. «Ο Ερντογάν έχει να διαχειριστεί μία οικονομική κρίση και αντιδράσεις από πολίτες, οι οποίοι θέλουν μία άλλη προοπτική για την Τουρκία» είπε. Χαρακτήρισε επίσης «πολύ θετικό γεγονός» την «είσοδο (στην τουρκική βουλή) του Αριστερού HDP με αρχηγό τον Ντεμίρτας». «Αυτό είναι ένα σημάδι της Τουρκίας που αντιστέκεται και που θέλει αλλαγές στην ασκούμενη πολιτική» παρατήρησε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή