Τον προβληματισμό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προκάλεσε το πρόσφατο επεισόδιο με τη σύγκρουση του ελληνικού και του τουρκικού F-16 πάνω από την Κάρπαθο, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, αμέσως μετά τη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
«Μετά το θλιβερό περιστατικό με την απώλεια ενός πιλότου, προβληματίζονται τόσο ο γ.γ., όσο και η Συμμαχία», ανέφερε ο κ. Σέφερ, επισημαίνοντας ωστόσο, πως είδε με χαρά την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, εξαίροντας παράλληλα «το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε σ’ αυτό η κ. Μπακογιάννη». «Εχει μεγαλη σημασία για μένα, για το ρόλο μου ως γ.γ., να επιδεικνύω την υποστήριξή μου σε τέτοιες προσπάθειες που καταβάλλει οποιοσδήποτε, εν προκειμένου η κ. Μπακογιάννη, προκειμένου να επανοικοδομηθεί εμπιστοσύνη. Κάτι τέτοιο είναι ζωτικής σημασίας», σημείωσε.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναγνώρισε ως «εξαιρετικά σημαντικό» το ρόλο της Ελλάδας στη Συμμαχία και εξήρε το ρόλο της Ελλάδας στο Κόσοβο και το Αφγανιστάν, καθώς και στην εκπαίδευση ιρακινών δυνάμεων. Όπως εκανε γνωστό, κατά τη συνάντηση με την κ. Μπακογιάννη υπήρξε συμφωνία για την παραμονή της ελληνικής δύναμης KFOR στο Κόσοβο ως την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ενώ στο ερώτημα αν υπήρξε συγκεκριμένο αίτημα για αύξηση των ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι αν και υπάρχει πάντα η ανάγκη για επιπλέον δυνάμεις, δεν εξέφρασε καμία τέτοια απαίτηση.
Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε πως η ελληνική συνεισφορά στη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη είναι σημαντική και ουσιαστική γι αυτό και έχει τύχει ανάλογης αναγνώρισης».
Όπως είπε, με τον κ. Σέφερ συζήτησαν και για την πολιτική των μελλοντικών διευρύνσεων του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι οι διευρύνσεις πρέπει να γίνουν στο χρονικό σημείο που οι υποψήφιες χώρες έχουν εκπληρώσει τα πολιτικά και στρατιωτικά κριτήρια.
Η υπουργός εξωτερικών υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει για τη μεσογειακή Ελλάδα η ενίσχυση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με τις μεσογειακές χώρες που δεν είναι μέλη, μέσω της εμβάθυνσης του μεσογειακού διαλόγου, τον οποίο το ΝΑΤΟ έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. «Θέλω να τονίσω ότι η οικοδόμηση της μεγαλύτερης δυνατής εμπιστοσύνης μεταξύ του ΝΑΤΟ και όλων των κρατών της Μεσογείου στις μέρες μας έχει ιδιαίτερη σπουδαιότητα για λόγους που είναι προφανείς», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα, ο κ. Σέφερ προσκάλεσε τις χώρες που ενδιαφέρονται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και αναφέρθηκε ονομαστικά στην ΠΓΔΜ, την Κροατία και την Αλβανία. «Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στις χώρες αυτές», είπε, «δήλωσα ότι αν καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, θα μπορέσουν να ευθυγραμμιστούν με τους όρους που έχει θέσει το ΝΑΤΟ και στη Ρίγα να δούμε πού ακριβώς βρίσκονται για ενδεχόμενη ένταξή τους».
Όπως και η κ. Μπακογιάννη, και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ εξέφρασε την ανάγκη για στενότερη σχέση με την Ε.Ε.. Ο κ. Σέφερ μίλησε ακόμη για την αναγκαιότητα νέων συμπράξεων, αλλά και νέου διαλόγου με χώρες που δεν είναι μέλη όπως η Ν. Ζηλανδία και η Αυστραλία, οι οποίες μετέχουν όμως σε διεθνείς αποστολές της Συμμαχίας.
Τέλος, ο κ. Σέφερ μίλησε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Συμμαχίας, ώστε να έχει υψηλότερη ετοιμότητα και καλύτερα αναπτύξιμες δυνάμεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «όποιες κι αν είναι οι αλλαγές, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει πάντα το ΝΑΤΟ, βασισμένο στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον και θα επιχειρεί πάντα με βάση το άρθρο 5».