Η Σκακιέρα του Ιδιωτικών Υπηρεσιών Υγείας

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 12:56
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Κυριάκου Αντωνάκου
Οικονομολόγος - Σύμβουλος Τραπεζικής

Ο κλάδος των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας αποτελεί έναν προνομιακό τομέα επενδύσεων. Η «αναιμική» τάση των επενδύσεων τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα, δείχνει σημαντικά σημάδια αντιστροφής. Το γεγονός αυτό ενισχύεται από την βελτίωση της Ελληνικής Οικονομίας, η οποία πλέον προσελκύει πρωτοβουλίες για εκμετάλλευση επενδυτικών ευκαιριών. Η περίοδος που διανύει η Ελληνική Οικονομία χαρακτηρίζεται από την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία συνεχίσθηκε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η τάση ανακάμψεως της οικονομίας αναμένεται να διατηρηθεί στα επόμενα τρίμηνα, όπως αποτυπώνεται στην εξέλιξη του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI) στην Ελλάδα, ο οποίος βελτιώθηκε εκ νέου τον Μάιο του 2018.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, με την βέβαιη προσδοκία συνέχισης της ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας, αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, επιβεβαιώνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που κατέχει ο συγκεκριμένος κλάδος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας κατέχει την πέμπτη θέση στον τομέα Εξαγορών – Συγχωνεύσεων για το 2017, στον οποίο προηγούνται οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, της Ενέργειας, της Τεχνολογίας και της Βιομηχανίας.

Παρατηρώντας ειδικότερα τις εξελίξεις στον κλάδο των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, διακρίνεται ότι έχει πυροδοτηθεί αναδιάρθρωση η οποία οφείλεται σε εξαγορές ελληνικών κλινικών από ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Η CVC Capital Partners, μετά την εξαγορά του Metropolitan και του ΙΑΣΩ General, προχώρησε σε υποβολή δεσμευτικής προσφοράς, που κατέθεσε, μέσω της Hellenic Helthcare, για την απόκτηση του 70,38% του Υγεία. Η επιθετική στρατηγική της CVC Capital Partners, αποτυπώνεται στο γεγονός ότι σε ενάμιση χρόνο έχει εξαγοράσει το Metropolitan έναντι τιμήματος 80 εκατ. ευρώ και το ΙΑΣΩ General έναντι τιμήματος περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά λοιπόν στην περίπτωση ευόδωσης της επενδυτικής προσπάθειας για την απόκτηση του 70,38% του Υγεία, το επενδυτικό fund CVC Partners ουσιαστικά θα κατέχει σχεδόν το 35% του μεριδίου της αγοράς στις Γενικές Κλινικές και σχεδόν το 30% του μεριδίου της αγοράς στις Μαιευτικές – Γυναικολογικές Κλινικές, καθώς στον όμιλο Υγεία περιλαμβάνονται το Λητώ και το Μητέρα. 

Το συγκεκριμένα δεδομένα αν και είναι εντυπωσιακά δεν αποτελούν έκπληξη καθώς η CVC Partners είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους ιδιωτικών κεφαλαίων σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας υπό διαχείριση 88 δισ. δολάρια και δυναμική επενδυτική παρουσία στην Ευρώπη στον κλάδο των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.

Η επιθετική αυτή στρατηγική αλλάζει τις ισορροπίες και την κινητικότητα που υπάρχει στον τομέα των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας σε ευρύτερο πλαίσιο. Αναμφίβολα για την επίτευξη της προσδοκώμενης κερδοφορίας σε αντίστοιχου  είδους και εύρους επιθετικές στρατηγικές, αποτελεί ο έλεγχος σε σύντομο χρονικό διάστημα τουλάχιστον του 50% της αγοράς που αποσκοπούν οι επενδυτικές κινήσεις. Στην εγχώρια αγορά υπάρχει η προοπτική απόκτησης από επενδυτή του «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ ιδιαίτερα ελκυστικός είναι και ο τομέας των Μαιευτικών – Γυναικολογικών Κλινικών.

Το ενδιαφέρον λοιπόν στρέφεται στις κινήσεις και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον οι επενδυτικοί όμιλοι του εσωτερικού και του εξωτερικού στην σκακιέρα του κλάδου των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, με σκοπό την ανταγωνιστική συμμετοχή τους στην αγορά. Μια αγορά που στα θετικά της προσδίδονται οι σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης και τα περιθώρια συγκέντρωσης, οι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας «καλός πελάτης», καθώς δεδομένης της στροφής των ασφαλισμένων προς τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας διαθέτουν αυξημένο πελατολόγιο και η ιατρο-κεντρική ιδιαιτερότητα στην εγχώρια αγορά, δηλαδή η επιλογή ιδιωτικού νοσοκομείου με αποκλειστικό κριτήριο τον ιατρό. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η κατάλληλη στελέχωση του ιατρικού δυναμικού δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και αποτελεί σημαντικό «περιουσιακό στοιχείο» του ιδιωτικού νοσοκομείου στο οποίο προσδίδεται ποιότητα, ασφάλεια, κύρος και κερδοφορία. Εντούτοις όμως στα αρνητικά σημεία της συγκεκριμένης αγοράς εντάσσονται ο υψηλός δανεισμός από Τράπεζες και οι σημαντικές επιβαρύνσεις που απορρέουν από την εφαρμογή της μεθόδου clawback & rebate στις παροχές του ΕΟΠΥΥ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή