Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να απαντήσουν σε τρεις «απλές» ερωτήσεις στο διαδίκτυο εάν επιθυμούν να συνεχίσουν να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την Brexit εποχή, σύμφωνα με την Βρετανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το BBC, o υπουργός Εσωτερικών, Σάιντ Χαβίντ, δήλωσε ότι «προεπιλεγμένη» θέση της κυβέρνησης θα είναι να παρέχει τη δυνατότητα εγκατάστασης-παραμονής και όχι να αρνηθεί.
Οι πολίτες θα κληθούν: Πρώτον να αποδείξουν την ταυτότητά τους. Δεύτερον, αν έχουν εμπλακεί σε εγκληματικές δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή το ποινικό τους μητρώο και τρίτον, πότε έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι απαντήσεις τους θα ελεγχθούν βάσει κυβερνητικών βάσεων δεδομένων και θα ληφθούν αποφάσεις «πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Χαβίντ.
Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό το σύστημα θα λειτουργήσει στο διαδίκτυο και μέσω εφαρμογής smartphone και θα είναι «τόσο απλό όσο οι άνθρωποι μπορούν λογικά να περιμένουν», με τις περισσότερες αποφάσεις να «βγαίνουν» μέσα σε δύο εβδομάδες ή και νωρίτερα.
Μιλώντας σε μια επιτροπή στη Βουλή των Λόρδων, ο Σάιντ Χαβίντ δήλωσε ότι θα έπρεπε να υπάρχει «ένας πολύ καλός λόγος» για να απορριφθεί μια αίτηση.
Επιπλέον, τόνισε ότι οι έλεγχοι του ποινικού μητρώου θα αφορούν «σοβαρή και συνεχή εγκληματικότητα και όχι πρόστιμο για παράνομη στάθμευση».
Ποιοι θα υποβάλλουν αίτηση;
Το πρόγραμμα θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους πολίτες της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και η κυβέρνηση αναμένει συνολικά 3,5 εκατ. αιτήσεις.
Οι πολίτες της Ε.Ε. και τα μέλη της οικογένειάς τους που βρισκόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο για πέντε χρόνια μέχρι τα τέλη του 2020 θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη εγκατάσταση, κάτι που σημαίνει ότι είναι ελεύθεροι να ζήσουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο επ 'αόριστον.
Όσοι έχουν φτάσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, αλλά δεν έχουν πενταετή παραμονή, μπορούν να επιδιώξουν να παραμείνουν έως ότου συμπληρώσουν 5ετία, οπότε μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη εγκατάσταση.
Το καθεστώς θα περιλαμβάνει επίσης τους πολίτες της Ελβετίας, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας.
Ποσο θα κοστιζει;
Οι αιτήσεις θα κοστίζουν 65 λίρες για ενήλικες και 32,50 λίρες για παιδιά και θα είναι δωρεάν για υπηκόους της Ε.Ε. που έχουν ήδη άδεια παραμονής ή αορίστου χρόνου.
Οι αιτούντες θα κληθούν να παράσχουν τα βιογραφικά τους στοιχεία, να δηλώσουν εάν έχουν ποινικό μητρώο και να «ανεβάσουν» φωτογραφία.
Η διαδικασία απαιτεί επαλήθευση της ταυτότητας και εθνικότητας του αιτούντος με χρήση διαβατηρίου, ταυτότητας ή άλλου έγκυρου εγγράφου.
Πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα;
Η κυβέρνηση ελπίζει να ξεκινήσουν τις δοκιμές μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι επιθυμεί η διαδικασία να είναι πλήρως λειτουργική από την αρχή του επόμενου έτους.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την ημέρα του Brexit, πιθανότατα τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με τον κ. Χαβίντ.
Οι αιτούντες χωρίς smartphones ή υπολογιστές θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτησή τους online σε βιβλιοθήκες και ειδικά κέντρα επικοινωνίας
Τα άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν, θα λάβουν βοήθεια και μπορούν να τους επισκεφθούν κατ' οίκον οι υπάλληλοι μετανάστευσης, ενώ βοήθεια με μετάφραση θα προσφέρεται επίσης
Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση για εγκατάσταση.
naftemporiki.gr