Θεσσαλονίκη: Ανεπάρκεια προσωπικού και υποδομών καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε «ΑΧΕΠΑ»-«Θεαγένειο»

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 14:05
UPD:14:26
ICON/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Για υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία «ΑΧΕΠΑ» και «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο κινητοποίησης που οργάνωσαν, μαζί με συνταξιούχους, μπροστά στο «ΑΧΕΠΑ», ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «ΑΧΕΠΑ», Χαράλαμπος Κοροξενός, υποστήριξε ότι οι ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν 15 έως 20 μήνες ή ακόμη και δύο χρόνια για ένα απλό χειρουργείο, ενώ μήνες είναι η αναμονή για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία. Παράλληλα, τόνισε ότι το προσωπικό είναι εξαντλημένο, καθώς αναγκάζεται να κάνει διπλές και τριπλές βάρδιες. Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της σίτισης και της καθαριότητας στο «ΑΧΕΠΑ», μίλησε για ατασθαλίες των ιδιωτών, που, όπως ισχυρίστηκε, καταστρατηγούν τις υπογραφείσες συμβάσεις και μάλιστα με την ανοχή της διοίκησης του νοσοκομείου. Ο κ. Κοροξενός υποστήριξε ακόμη ότι οι κτιριακές υποδομές του «ΑΧΕΠΑ» είναι απαρχαιωμένες, ότι οι ανελκυστήρες είναι προβληματικοί και ότι στο ακτινολογικό ο ένας από τους δύο είναι μονίμως χαλασμένος.

Στο «ΑΧΕΠΑ» συρρέουν κατά μέσο όρο περίπου 800 άτομα στις εφημερίες, λόγω έλλειψης πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και το νοσοκομείο εφημερεύει χωρίς να υπάρχουν κενές κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς οι υπάρχουσες 10 είναι καλυμμένες, ανέφερε με τη σειρά της η Αναστασία Πολίτου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), εργαζόμενη στο «ΑΧΕΠΑ». Τόνισε ότι το νοσοκομείο χρειάζεται στελέχωση, καθώς το προσωπικό είναι εξαντλημένο, ενώ αναγκαία είναι, είπε, και η αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής.

Από την πλευρά της, η εργαζόμενη στο «ΑΧΕΠΑ» και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, Ελένη Μπακιρλή, είπε ότι θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία, να δοθεί τέλος στις ελαστικές μορφές εργασίας, να καταργηθούν τα απογευματινά ιατρεία, να έχουν όλοι οι ανασφάλιστοι πρόσβαση στην Υγεία, ενώ αναφερόμενη στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) είπε ότι αυτές έγιναν για «να ρίχνουν στάχτη στα μάτια» του κόσμου. Τέλος, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι του «ΑΧΕΠΑ» έχουν να πληρωθούν έξι μήνες για τη νυχτερινή εργασία.

«Τραγική» χαρακτήρισε την κτιριακή υποδομή του «Θεαγενείου» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του αντικαρκινικού νοσοκομείο, Αθηνά Γραμματικοπούλου. Παράλληλα, επισήμανε ότι το νοσοκομείο αυτό έχει πρωινή εφημερία καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και ότι περισσότερα από 500 άτομα περνούν από τα εξωτερικά ιατρεία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνωστισμός και να μη μπορούν να κατεβάζουν τους ασθενείς για να τους μεταφέρουν στον αξονικό τομογράφο.

Επίσης, έκανε λόγο για πρόβλημα με τα φάρμακα και τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία μετακυλίεται από το νοσοκομειακό φαρμακείο στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, ενώ οι ασθενείς υφίστανται ταλαιπωρία, καθώς θα πρέπει ο/η συνοδός τους να πάρει τη συνταγή από το «Θεαγένειο» και στη συνέχεια να πάει στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αριστοτέλους ή στην Τούμπα για να πάρει το φάρμακο και να το φέρει στο νοσοκομείο.

Ο γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Θεσσαλονίκης, Μανώλης Νικολαΐδης, ανέφερε ότι οι συνταξιούχοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, γιατί βιώνουν καθημερινά τις ελλείψεις που υπάρχουν στον χώρο της Υγείας, καθώς επίσης και τις αναμονές για μία εξέταση ή ένα χειρουργείο. Επικαλούμενος την ιδιότητα του συντηρητή ανελκυστήρων που είχε πριν συνταξιοδοτηθεί, υποστήριξε ότι όλοι οι ανελκυστήρες του «ΑΧΕΠΑ» είναι σε κακή κατάσταση και ισχυρίστηκε ότι είναι επικίνδυνοι για τους ανθρώπους που τους χρησιμοποιούν. Υπενθύμισε, τέλος, ότι στις 4 Ιουλίου οι συνταξιούχοι προγραμματίζουν κινητοποίηση στο Άγαλμα του Βενιζέλου, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις συντάξεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή