Δ. Τζανακόπουλος: Άθλιες φήμες τα περί συναλλαγής στο Μακεδονικό για λύση στο χρέος

«Αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα λάβει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή»
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 13:49
UPD:13:58
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

«Απαράδεκτες συνωμοσιολογίες» και «άθλιες φήμες» χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος τις αναφορές περί συναλλαγής της κυβέρνησης με αντικείμενο το Μακεδονικό για να εξασφαλιστεί λύση στο χρέος.

«Οι φήμες αυτές φανερώνουν την άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Κυριότερα όμως φανερώνει ότι κάποιοι έχουν αποδεχθεί πως η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει θετική ρύθμιση για το χρέος και σπεύδουν τώρα να απομειώσουν αυτήν την επιτυχία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο με διευρυμένη πλειοψηφία, ενώ πρόσθεσε πως αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα λάβει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, προκειμένου να ολοκληρώσει την τετραετία. «Εφόσον τεθεί θέμα αμφισβήτησης της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου στην κυβέρνηση, τότε ο πρωθυπουργός θα ζητήσει και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

Ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι για την κυβέρνηση, η συμφωνία με την ΠΓΔΜ συνιστά πράξη ευθύνης και πατριωτισμού που αποκαθιστά την ιστορική πραγματικότητα.  Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης, τόνισε ότι η συμφωνία έχει κλείσει και βρίσκει τη διεθνή κοινότητα στο πλευρό των δύο χωρών, Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Κατηγόρησε, δε, τη Ν.Δ. και το VMRO ότι «όχι μόνο αγνοούν την ιστορική τους ευθύνη για τη διαιώνιση του προβλήματος αλλά σήμερα, υπό την ηγεμονία ακροδεξιών ομάδων στο εσωτερικό τους, προσπαθούν να παίξουν το χαρτί του διχασμού ανάμεσα σε δήθεν πατριώτες και δήθεν προδότες». Κάλεσε επίσης το Κίνημα Αλλαγής να στηρίξει τη συμφωνία, αν θέλει να δικαιώσει την ιστορία και τις ιδεολογικές του αρχές.

Σε ό,τι αφορά το Eurogroup, σημείωσε πως θα επικυρωθεί και τυπικά η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος, θα αποφασιστεί ο μηχανισμός παρακολούθησης της οικονομίας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα αλλά θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους.

Τόνισε, επίσης, ότι «η λειτουργία του μηχανισμού παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα δεν προβλέπει μέτρα, δεν συνδέεται με χρηματοδότηση και εκταμιεύσεις, δεν προβλέπει κανενός είδους καταναγκασμό και δεν έχει ουδεμία σχέση με το μηχανισμό πειθάρχησης των μνημονίων».

Για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, είπε πως «το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η απόφαση είναι αυτό του Eurogroup της 15/06/2017: Ανώτατο ετήσιο όριο ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών στο 15% του ΑΕΠ και προσδιορισμό μέτρων που καθιστούν το χρέος βιώσιμο στο βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο».

«Κοινά αποδεκτό κριτήριο για όλους τους εμπλεκόμενους στις συζητήσεις είναι η λύση να είναι πειστική για τις αγορές και να εμπεδώσει το αξιόχρεο της Ελλάδας δηλαδή να αποτελέσει την τελευταία πράξη για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας», κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή