Γ. Κουμουτσάκος: Να κατατεθεί στη Βουλή η προς υπογραφή συμφωνία με την Αλβανία

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 12:19
UPD:12:39
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της χώρας μας με την Αλβανία κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, ζητώντας παράλληλα από το ΥΠΕΞ την κατάθεση σχετικών εγγράφων.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, από αλβανικής πλευράς δεν αποκλείεται να υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις έως το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 28-29 Ιουνίου, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι θα λύσει τα ζητήματα με την Αλβανία πριν ξεκινήσει τις διακοπές του.

Ο κ. Κουμουτσάκος καταλογίζει στο ΥΠΕΞ πως έχει αποφύγει να απαντήσει επί της ουσίας στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο που έχει ασκηθεί από τη Νέα Δημοκρατία με αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το περιεχόμενο των ελληνο-αλβανικών συνομιλιών, το εύρος των θεμάτων που καλύπτουν και αν σε αυτές περιλαμβάνονται αλβανικές αξιώσεις περί Τσάμηδων.

Όπως σημειώνεται στην ερώτηση, «δεδομένου ότι στην περίπτωση των συνομιλιών με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό η κυβέρνηση και το Υπουργείο των Εξωτερικών έφεραν προ αρνητικών για τα ελληνικά συμφέροντα τετελεσμένων τόσο τη Βουλή των Ελλήνων όσο και τους Έλληνες πολίτες, και δεδομένης της ανάγκης να αποφευχθεί επανάληψη του αρνητικού αυτού προηγουμένου ο κ. Κουμουτσάκος ερωτά τον υπουργό των Εξωτερικών»:

  • «Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες με την αλβανική πλευρά; 
  • Ποιο είναι το εύρος της θεματολογίας που συζητάτε με τον Αλβανό ομόλογό σας;
  • Συνεχίζει η αλβανική πλευρά να εγείρει τις αξιώσεις της περί Τσάμηδων;
  • Σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε σύγκριση με την αρχική συμφωνία που είχε υπογραφεί από Ελλάδα και Αλβανία;
  • Έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραφής της επικείμενης ελληνό-αλβανικής συμφωνίας που διαπραγματεύεστε και ποια είναι;»

Παράλληλα ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., και με δεδομένο, όπως σημειώνει, το «αρνητικό προηγούμενο» με τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ζητεί την άμεση κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία του κειμένου της προς υπογραφή Συμφωνίας με την Αλβανία ώστε να ενημερωθεί για το περιεχόμενό της και να τη συζητήσει η Βουλή των Ελλήνων πριν τη δεσμευτική υπογραφή της. 

Σε δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε: «Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να κρατά στο σκοτάδι πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες για τον χειρισμό σημαντικών εθνικών θεμάτων, μας αναγκάζει να πιέζουμε για απαντήσεις προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά τετελεσμένα για τα εθνικά συμφέροντα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή