Νευρικότητα επικρατεί στους Ρεπουμπλικάνους από την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τον χωρισμό μελών οικογενειών μεταναστών στα σύνορα των ΗΠΑ, ενώ οι πολιτικοί σύμμαχοι του Αμερικανού προέδρου προσπαθούν να συμβάλουν στην εξεύρεση διεξόδου για την αποφυγή της κλιμακούμενης πολιτικής κρίσης με αιχμή το μεταναστευτικό.
Ο Λευκός Οίκος αρνείται να ανακαλέσει την εφαρμογή της πρακτικής αυτής, απαιτώντας την εμπλοκή του Κογκρέσου στο ζήτημα. Ένας από τους πιο στενούς πολιτικούς συμμάχους του Τραμπ προωθεί ένα στοχευμένο νομοσχέδιο διασφαλίζοντας ότι οι μετανάστες γονείς δεν θα χωρίζονται από τα παιδιά τους, ενώ κρατούνται από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο Ρεπουμπλικάνος Μάρκ Μίντοους, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και επικεφαλής της συντηρητικής ομάδας (House of Freedom Caucus) προωθεί ένα νέο νομοσχέδιο που επιτρέπει την επ’ αόριστον κράτηση των παιδιών μαζί με τους γονείς τους, ενώ η εφαρμογή του θα επεκταθεί για όσους έχουν αιτηθεί την χορήγηση ασύλου. Το νομοσχέδιο αυτό είναι πιο στοχευμένο σε σύγκριση με άλλα δύο νομοσχέδια, ενώ οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων ελπίζουν ότι θα συζητηθεί στο Κογκρέσο, μέσα στην εβδομάδα.
Το νομοσχέδιο του Μίντοους αποτελεί την τελευταία ένδειξη ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ενδιαφέρονται άμεσα για την εξεύρεση άμεσης νομοθετικής λύσης, προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα που πήρε έκταση μετά από τη μετάδοση τηλεοπτικών εικόνων των μικρών παιδιών που κρατούνται σε χώρους κράτησης κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού.
Από την άλλη μεριά, οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει ν’ αντιδράσουν ή για το αν ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να παρέμβει διορθωτικά. «Η προεδρική ατζέντα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης είναι αποφασιστικής σημασίας και αρκετοί από εμάς, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου, συμφωνούν ότι: υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των παρενεργειών από την διαχείριση των υποθέσεων της παράνομης μετανάστευσης, από τον χωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους στα σύνορα» δήλωσε ο Μίντοους στο CNN. «Είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε την νομοθεσία για την μετανάστευση, αλλά αυτό, μπορούμε να το κάνουμε κρατώντας τους γονείς μαζί με τα παιδιά» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η νομοθετική πρόταση του Μίντοους θα απαγορεύει τον χωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους κατά το χρονικό διάστημα που κρατούνται από το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Η πρόταση αυτή, έχει παρόμοιες προβλέψεις με δύο άλλα νομοσχέδια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ είναι πιο στοχευμένη.
Το νομοσχέδιο του Μίντοους είναι το τελευταίο μιας σειράς νομοσχεδίων που έχουν προταθεί από τους Ρεπουμπλικάνους, στην προσπάθειά τους να νομοθετήσουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ενώ υπάρχει και το νομοσχέδιο της Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ντάιαν Φαϊνστάιν για το ίδιο ζήτημα που έχει την υποστήριξη του συνόλου των 49 Δημοκρατικών που είναι μέλη της Γερουσίας.
Το ζήτημα με τον χωρισμό των παιδιών από τις οικογένειές τους επισκίασε την συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Καπιτώλιο, με τους ηγέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων να διαβουλεύονται κατά τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο με τους συντηρητικούς, όσο και τους μετριοπαθείς για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής συμφωνίας. Το πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, θα πρέπει να μεριμνά για τον χωρισμό μεταξύ μελών των ίδιων οικογενειών στα σύνορα, θα προβλέπει την διάθεση κονδυλίου 25 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του συνοριακού τείχους ασφάλειας του Τραμπ, αλλά και θα προβλέπει για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα DACA έναν τρόπο απόκτησης ιθαγένειας.
Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει την αποκλειστική εξουσία για να σταματήσει τον χωρισμό οικογενειών. «Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει την εξουσία να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα χωρίς νομοθέτηση» δήλωσε η Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Σούζαν Κόλινς που εκλέγεται στο Μέιν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται σήμερα το βράδυ να έχει συνάντηση με Ρεπουμπλικάνους από την Βουλή των Αντιπροσώπων, με βασική επιδίωξη την επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου σχετικά με μία ευρύτερη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τη μετανάστευση.
Πηγές: CNN, ΑΜΠΕ