Φυλλορροούν οι ΑΝΕΛ, ανησυχεί το Μαξίμου

Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις και οι αλληλοδιαψεύσεις στελεχών του συγκυβερνώντος κόμματος για τη συμφωνία με την πΓΔΜ
Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018 10:02
UPD:10:02
FOSPHOTOS
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Ζήτημα ΑΝΕΛ έχει προκύψει στην κυβέρνηση, καθώς ο αναβρασμός που επικρατεί στο συγκυβερνών κόμμα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό στις Πρέσπες δεν λέει να κοπάσει. 

Το Μαξίμου στέλνει καθησυχαστικά μηνύματα λέγοντας ότι σε βάθος χρόνου η κυβέρνηση έχει να κερδίσει πολιτικά από τη συμφωνία με τα Σκόπια, τα όσα συμβαίνουν όμως στο εσωτερικό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προκαλούν προβληματισμό. 
Το γεγονός δε να ισχύσει το ενδεχόμενο η συμφωνία να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή στο τέλος του 2018, αν η πΓΔΜ τηρήσει στο ακέραιο το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, έχει ξαναφέρει στο προσκήνιο σενάρια πρόωρων εκλογών. Γι’ αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε χθες, απαντώντας στην τηλεόραση του Alpha, ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία».   

Ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος διεγράφη από τον Πάνο Καμμένο επειδή στήριξε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και ενοχοποιείται από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κατήγγειλε χθες, μιλώντας στον Σκάι, ότι «οι αντιρρήσεις κάμφθηκαν όταν τους αποκαλύφθηκε πως θα υπάρξουν οικονομικά ανταλλάγματα, δηλαδή ανταλλάγματα για το χρέος και τις συντάξεις». Σύμφωνα με πληροφορίες αναφερόταν στην ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αυτό όμως δεν επιβεβαιώνεται επισήμως. 

Ο Δ. Καμμένος είπε ακόμα ότι στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και μια ακόμη βουλευτής έλεγαν ότι «η συμφωνία με τα Σκόπια είναι μια καλή συμφωνία και δεν πρέπει να διακυβευτεί η πορεία της κυβέρνησης γιατί θα πάρουμε καλή ρύθμιση για το χρέος, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και θα μειωθεί και ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%». 

«Αν αληθεύουν τα περί ανταλλαγής της συμφωνίας με την πΓΔΜ με καλύτερη συμφωνία για το χρέος, τα μεταμνημονιακά και τις συντάξεις, θα έχουμε για πρώτη φορά “ευτελιστική διασύνδεση της οικονομικής κατάστασης της χώρας με την εξωτερική πολιτική”», υποστήριξε από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, υποστηρίζοντας ότι «ουδείς έθεσε ποτέ ζήτημα συσχετισμού της οικονομικής κρίσης και των οικονομικών αναγκών της χώρας με παραχωρήσεις στην εξωτερική πολιτική». 

Ο Δημήτρης Καμμένος επέμεινε ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ είχαν αποφασίσει ομόφωνα την πρόταση μομφής κατά του Νίκου Κοτζιά, πριν από τη συνεδρίαση της Κ.Ο., ωστόσο τον διέψευσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Κατσίκης λέγοντας πως δεν συζητήθηκε ποτέ εντός του κόμματος να γίνει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εξωτερικών. 

Αποχωρήσεις στελεχών
Σε αυτό το κλίμα, μετά τη διαγραφή του Δ. Καμμένου και την αποχώρηση της εκπροσώπου Τύπου Μανταλένας Παπαδοπούλου, αλλά και δύο ακόμα στελεχών, ήρθε η παραίτηση του αναπληρωτή γραμματέα υγείας των ΑΝΕΛ Μανώλη Αλιφιεράκη. Είχαν προηγηθεί η παραίτηση του Ηρακλή Χατζηθεοδωρίδη στη Δράμα αλλά και της Κατερίνας Αργυροπούλου στη Μεσσηνία, ενώ έχουν ήδη υποβάλει την παραίτησή τους στον Πάνο Καμμένο ο πρόεδρος της συντονιστικής Καστοριάς Χρήστος Παύλου και οι Θεοχάρης Μπικηρόπουλος και Δημήτρης Ζησιμόπουλος από την Πιερία. Στην Καβάλα, δήλωσε την παραίτησή του ο Γιώργος Τσακίρης, υποψήφιος βουλευτής, μέλος Γραμματειών και Επιτροπών και του Εθνικού Συμβουλίου και αναπληρωτής γραμματέας Προσφυγικού και Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο παραίτησης και του αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά.  

Διεθνής στήριξη 
Χθες ήταν η σειρά του κυβερνητικού εκπροσώπου της Γερμανίας Στέφεν Ζέμπερτ να δηλώσει την ικανοποίησή του και να εξάρει τις προσπάθειες Τσίπρα και Ζάεφ. Αναλυτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο: «Χαρήκαμε πολύ που είδαμε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών χθες υπέγραψαν αυτή τη συμφωνία. Το χαιρετίζουμε ρητά και αυτό μας δίνει και κάποια αισιοδοξία. Ταυτόχρονα, αποτελεί λόγο ανησυχίας το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές ακόμη και για βίαιες διαδηλώσεις στα Σκόπια κατά της συμφωνίας στη διαμάχη για το μελλοντικό όνομα του κράτους και η γερμανική κυβέρνηση καλεί όλους τους εμπλεκόμενους σε ηρεμία και σύνεση».

Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι δεν αντιμετωπίζει και δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τη συμφωνία με την κυβέρνηση των Σκοπίων για το «Βόρεια Μακεδονία», αλλά και αν αντιμετωπίσει, τότε θα στηριχθεί από βουλευτές της αντιπολίτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, την εκτίμηση ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό θα ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή με ψήφους βουλευτών και από άλλα κόμματα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εξήρε τη στάση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, λέγοντας: «Ο κ. Θεοδωράκης, με πολύ μεγάλη πολιτική υπευθυνότητα και με πολύ μεγάλη πολιτική γενναιότητα, παρά τις γνωστές διαφορές που έχει με την κυβέρνηση, λειτούργησε και τοποθετήθηκε από θέση αρχής στο συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, χωρίς να υπολογίσει τίποτα άλλο».   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή