Ερώτηση Κ. Χατζηδάκη για τα περιουσιακά δικαιώματα των Ελλήνων στη Χειμάρρα

Τρίτη, 11 Ιουλίου 2006 12:49
UPD:12:53
A- A A+

Την άμεση παρέμβαση της Κομισιόν για να προστατευτούν τα περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα ζητά με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής καταγγέλλει τους χειρισμούς των αλβανικών αρχών σε σχέση με την επιστροφή περιουσιών ή την αποζημίωση ιδιοκτητών στα όρια του Δήμου Χειμάρρας.

Το θέμα έχει προκύψει λόγω των ρυθμίσεων που είχαν γίνει παλαιότερα επί καθεστώτος Χότζα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ελληνικής καταγωγής Δήμαρχος Χειμάρρας, κ. Μπολλάνος τις καταγγελίες του οποίου θέτει υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Χατζηδάκης, οι αλβανικές αρχές κωλυσιεργούν και οι ενέργειές τους για το θέμα είναι αδιαφανείς και καταχρηστικές.

Πάνω από 1.500 οικογένειες – κάτοικοι του Δήμου – δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε γη ούτε αποζημίωση.

Εάν οι αλβανικές αρχές επιμείνουν στην πολιτική τους, θα παραβιαστούν τα ατομικά δικαιώματα των νομίμων δικαιούχων οι οποίοι κινδυνεύουν να μην αποζημιωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε να χάσουν την περιουσία τους, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης στην ερώτησή του.

Σημειώνεται ότι η Αλβανία υπέγραψε τον περασμένο μήνα Συμφωνία Σταθερότητας και Σύνδεσης με την Ε.Ε. . Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτή η Αλβανία οφείλει να σέβεται τα ατομικά δικαιώματα καθώς και τα δικαιώματα των μειονοτήτων συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής.

«Η Αλβανία πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της στη συμφωνία που έκανε με την ΕΕ. Αν επιθυμεί πραγματικά μια ευρωπαϊκή προοπτική, οφείλει να σεβαστεί τα βασικά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να αντιμετωπίσει το όλο θέμα στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας. Ελπίζω πως αυτή η παρέμβαση θα καταλήξει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή