Παπαρήγα: «Το Κυπριακό δεν επιλύεται από σπόντα»

Τρίτη, 11 Ιουλίου 2006 12:53
A- A A+

0 δρόμος λύσης του Κυπριακού πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, πολιτικά ανεξάρτητης, χωρίς διαιτητές και ελεγκτές, χωρίς ξένα στρατεύματα με ενιαία πολιτική παρουσία προς τα έξω, με ενιαία διεθνή προσωπικότητα.

Αυτό τόνισε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

«Αυτό που επίσης έχει σημασία είναι ότι ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στα πλαίσια του ΟΗΕ και από τις τεχνικές επιτροπές που συγκροτούνται στην Κύπρο -μακάρι αυτές οι διαδικασίες να οδηγήσουν σε ένα καλό αποτέλεσμα- είναι η στάση που κρατάει η Ε.Ε. στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας», ανέφερε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε:

«Πολύς λόγος γίνεται για το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το ευρωπαϊκό Δίκαιο, πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. έχει ευθύνη, ανεξάρτητα από τους τρόπους που χρησιμοποιεί κανείς ή πιστεύει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν, να επιλυθεί το Κυπριακό στο πνεύμα των αποφάσεων του ΟΗΕ».

«Δεν μπορεί το Κυπριακό να αντιμετωπίζεται "από σπόντα" στις γενικότερες επιδιώξεις της Ε.Ε. και τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς», υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα. «Από σπόντα λοιπόν δεν επιλύεται το Κυπριακό ουσιαστικά και από την άποψη αυτή ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχουμε εμείς για την Ε.Ε., την Τουρκία και τη Διεύρυνση της Ε.Ε. θα προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε προς όφελος της δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού και μέσα στα όργανα του Ευρωκοινοβουλίου».

Ερωτηθείσα εξάλλου αν διαπίστωσε διάσταση απόψεων μεταξύ του προέδρου Παπαδόπουλου και της ελληνικής κυβέρνησης, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «ο πρόεδρος της Κύπρου είπε σε μας αυτά που έχει πει δημοσίως και στους δημοσιογράφους, τίποτα διαφορετικό».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν το ΚΚΕ έχει διαφορετική άποψη από τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως «εδώ και πολλά χρόνια έχουμε μιλήσει για τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και τώρα έχουμε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για την εξωτερική πολιτική και για θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο, το Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν έχω να προσθέσω κάτι καινούργιο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή