Ετοιμος ο κρατικός μηχανισμός για τις δημοτικές/νομαρχιακές εκλογές

Παυλόπουλος: Τριπλασιασμός των καθαρών πόρων για την Τ.Α.
Τρίτη, 11 Ιουλίου 2006 14:38
A- A A+

Ετοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός για τη διεξαγωγή των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που ασχολήθηκε με τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά,για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η ετοιμότητα αφορά και στον οικονομικό τομέα αλλά και στις σχετικές εγκυκλίους για τις εκλογές. «Ελάχιστα πράγματα απομένουν και σχετίζονται με την τυπική προεκλογική περίοδο», συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδριάσης της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε εκτεταμένη αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζοντας πως έχει υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις ήδη από το μέσον της τετραετίας.

Όπως επισήμανε, εχει τεθεί σε ισχύ ο νέος δημοτικός και κοινοτικός κώδικας, ενώ με το πρόγραμμα «Θησέας» δόθηκαν 3,5 δισ. ευρώ με συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στην ΤΑ, όταν με το αντίστοιχο πρόγραμμα επί ΠΑΣΟΚ είχαν δοθεί μόλις 1,7 δισ. ευρώ.

Ο Π. Παυλόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση ενισχύει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την οποία ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά μετά -όπως είπε- την εγκατέλειψε.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο νόμο 3348/05 με τον οποίο, όπως είπε, τριπλασιάζονται οι καθαροί πόροι για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, από 110 εκατ. ευρώ το 2004 επί ΠΑΣΟΚ, σε 330 εκατ. ευρώ το 2006 με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Σημείωσε δε ότι ότι ετοιμάζεται και ο κώδικας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι στις δημοτικές εκλογές θα ψηφίσουν και οι πολίτες των χωρών της Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι οι σχετικοί κατάλογοι θα είναι έτοιμοι μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Δήλωσε ακόμη ότι είναι έτοιμο το διάταγμα που αφορά στους μετανάστες και τους πολίτες άλλων κρατών εκτός Ε.Ε., το οποίο αποτελεί «προθάλαμο» ώστε στις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να μπορούν να ψηφίζουν και οι μετανάστες και οι δια μακρόν διαμένοντες στη χώρα (προϋπόθεση η πενταετής παραμονή).

Όπως επισήμανε, αυτό συνιστά σημαντική τομή, ενώ εξέφρασε την απορία του γιατί το ΠΑΣΟΚ κάνει προτάσεις, τις οποίες τα τελευταία δέκα χρόνια δεν τις έκανε πράξη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή