Κύπρος: Παρουσίαση του βιβλίου του Σι Ζινπίνγκ για τη διεθνή στρατηγική της Κίνας

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 14:39
UPD:14:44
Facebook/ Evripidis Stylianidis- Ευριπίδης Στυλιαν
A- A A+

Ο Επίκουρος Καθηγητής Νομικής, πρώην υπουργός της Ελλάδας και τ. Βουλευτής Ροδόπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης ήταν ο συντονιστής της παρουσίασης του νέου βιβλίου του προέδρου της Κίνας κ.Σί Ζινπίνγκ, που αναφέρεται στη νέα στρατηγική διακυβέρνησης ενός πολυπολικού κόσμου.

 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία και τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δ. Συλλούρη, ο οποίος -δια του Γ. Διευθυντή του Κοινοβουλίου κ. Κομνηνού-, τόνισε την υπεραξία της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Κίνας - Κύπρου.

Από την κινεζική πλευρά, σημαντική ήταν η παρέμβαση του Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο κ. Huang Xingyuan, ο οποίος υπογράμμισε την προσπάθεια του Κινέζου ηγέτη να αναμορφώσει τη χώρα του και να αναπτύξει τις διεθνείς σχέσεις ιδιαίτερα με χώρε και πολιτισμούς που εκτιμούν και σέβονται οι Κινέζοι όπως ο ελληνικός. 

Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Καθηγητής κ. Κ. Γουλιάμος και Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λανγκ Τσού της Κίνας, ανέλυσε ενδελεχώς, μεταξύ άλλων, την έμφαση που δίνει η κινεζική ηγεσία στις νέες τεχνολογίες, στην τεχνητή νοημοσύνη και γενικά στην κοινωνία της γνώσης.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης και τα συμπεράσματα ανέλαβε να παρουσιάσει ο Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην εμπειρία του από το άνοιγμα της Ελλάδας στην κινεζική αγορά, όπως το έζησε ως επικεφαλής αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, όταν επετεύχθη η συμφωνία της COSCO να επενδύσει στο λιμάνι του Πειραιά. 

Επίσης υπενθύμισε την επιτυχία της δημιουργίας έδρας ελληνικών σπουδών και ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, όταν ήταν υπουργός Παιδείας το 2007, δείγμα αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης μεταξύ δύο ιστορικών και μεγάλων Πολιτισμών.

Όπως υπογράμμισε συμπερασματικά ο κ. Στυλιανίδης, ο Κινέζος ηγέτης εδραιώνεται όλο και περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας του, προετοιμαζόμενος να διαδραματίσει έναν καθοριστικό και βαρύνοντα διεθνή ρόλο. 

«Ο Σι Ζινπίνγκ, όπως διεφάνη στοιχειοθετημένα από τις παρεμβάσεις της σημερινής εκδήλωσης, υλοποιεί την πολιτική της Αρμονίας για την αντιμετώπιση της φτώχειας στο εσωτερικό της Κίνας, πολεμά τη διαφθορά με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, επιδιώκει την εξωστρέφεια της οικονομίας με την πολιτική της Ζώνης και του Δρόμου αναζωογονώντας ιστορικούς και νέους Δρόμους του Μεταξιού. Συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πολυπολικού παγκόσμιου συστήματος», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή