Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη: Λιγότερα πυρηνικά αλλά πιo σύγχρονα

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 12:53
UPD:13:02
REUTERS/STAFF
A- A A+

Το όραμα για μια Γη χωρίς πυρηνικά όπλα μάλλον δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα. H ετήσια Έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI διαπιστώνει εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου.

Το 2017 ήταν για τους αντιπάλους των πυρηνικών όπλων μια σημαντική χρονιά. 122 χώρες-μέλη του ΟΗΕ δεσμεύθηκαν να μην κατασκευάσουν ή προμηθευτούν πυρηνικά. Η συμφωνία είχε ωστόσο περισσότερο συμβολικό παρά πρακτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του σουηδικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI, που δημοσιεύθηκε σήμερα, εννέα χώρες διαθέτουν 14.465 πυρηνικά όπλα: ΗΠΑ, Ρωσία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα.

Σε σχέση με το 2017 ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών μειώθηκε ελαφρά, ταυτόχρονα όμως οι πυρηνικές δυνάμεις προχωρούν σε εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου τους, δηλώνει στην DW ο Σάνον Κάιλ, επικεφαλής ερευνητής του τομέα πυρηνικών όπλων στο σουηδικό ινστιτούτο: «Αυτό σημαίνει ότι αντικαθίστανται παλιές πυρηνικές κεφαλές, ηλικίας μέχρι 40 ή 50 ετών. Ταυτόχρονα ωστόσο κατασκευάζονται νέα πυρηνικά όπλα με βελτιωμένη απόδοση αλλά και νέα δυνατότητες. Οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά προχωρούν επομένως σε εκσυγχρονισμό, αλλά και κατασκευή νέων συστημάτων».

ΗΠΑ και Ρωσία διαθέτουν το 92% των πυρηνικών κεφαλών

Τον Φεβρουάριο οι ΗΠΑ δημοσίευσαν το νέο τους «πυρηνικό δόγμα», στο οποίο αναφέρεται ότι εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιό τους. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει και τη Γερμανία. Στην περιοχή Άιφελ της κεντροδυτικής Γερμανίας θα αντικατασταθούν μέσα στα επόμενα χρόνια περίπου 20 πυρηνικές κεφαλές τύπου Β61.

Για τον Σάνον Κάιλ ο έλεγχος των πυρηνικών όπλων παγκοσμίων δυσχεραίνεται σημαντικά λόγω της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας: «Με ανησυχεί το γεγονός ότι οι γεωστρατηγικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχουν στην ουσία καταρρεύσει τη στιγμή που οι δύο χώρες διαθέτουν το 92% των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό έχει αρνητική επίδραση και στους ελέγχους των πυρηνικών όπλων».

Ο ειδικός του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη δηλώνει τέλος έκπληκτος από την τεχνολογική πρόοδο του οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας τόσο στις πυρηνικές δοκιμές, όσο και τις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Αντιμετωπίζει ωστόσο με σκεπτικισμό της συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ και δεν εκτιμά ότι θα δρομολογήσει οπωσδήποτε την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Θεωρεί ωστόσο τη συνάντηση ως ένα πρώτο βήμα για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή