Τριπλάσια κονδύλια για το μεταναστευτικό

2021-2027: Τη διάθεση 34,9 δισ. ευρώ πρότεινε η Κομισιόν έναντι 13 δισ. την προηγούμενη προγραμματική περίοδο
Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 10:02
UPD:10:02

Ενίσχυση με ένα νέο μόνιμο σώμα περίπου 10.000 συνοροφυλάκων προτείνει η Κομισιόν για τον FRONTEX. Στη φωτογραφία, μέλη του FRONTEX κατά τη διάρκεια παλαιότερων επιχειρήσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
 
Κολοσσιαία αύξηση (σχεδόν τριπλασιασμό) των κοινοτικών κονδυλίων για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων, τα οποία θα φτάσουν τα 34,9 δισ. ευρώ την επταετία 2021-2027 έναντι 13 δισ. ευρώ της περιόδου 2014-2020, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, πρόκειται για την ευρωπαϊκή απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις που συνδέονται με τη μετανάστευση, την κινητικότητα και την ασφάλεια, την αντιμετώπιση απρόβλεπτων γεγονότων και την προστασία των συνόρων. Μεταξύ άλλων, θα δημιουργηθεί νέο χωριστό ταμείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων και ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) θα ενισχυθεί περισσότερο με ένα νέο μόνιμο σώμα περίπου 10.000 συνοροφυλάκων. 

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ταμείου, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

  • Ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης: Η χρηματοδότηση θα διοχετευθεί για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και την αναχαίτιση και σύλληψη των ατόμων που συνιστούν απειλή, την υποστήριξη για την έρευνα και τη διάσωση στη θάλασσα, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των συνοροφυλάκων, καθώς και την άμεση παροχή επιχειρησιακής στήριξης στα κράτη-μέλη υπό πίεση.
  • Στήριξη των κρατών-μελών: Το νέο Ταμείο θα διαθέσει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 4,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηρίξει τα μέτρα για τη διαχείριση των συνόρων και την πολιτική θεωρήσεων των κρατών-μελών. Κάθε κράτος μέλος θα λάβει κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 5 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο θα κατανεμηθεί με βάση τον φόρτο εργασίας, την πίεση και τον βαθμό απειλής στα εξωτερικά χερσαία σύνορα (30%), στα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα (35%), στους αερολιμένες (20%) και στα προξενικά γραφεία (15%).
  • Ευέλικτη και ταχεία ανταπόκριση: 3,2 δισ. ευρώ θα διατεθούν για παροχή στοχευμένης στήριξης στα κράτη μέλη και σε έργα που υλοποιούνται σε επίπεδο Ε.Ε., καθώς και για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες. 
  • Βελτίωση του εξοπλισμού τελωνειακών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα: Το νέο μέσο θα διαθέσει 1,3 δισ. ευρώ, ποσό που θα συμβάλει στην αγορά, συντήρηση και αντικατάσταση του πλέον προηγμένου τελωνειακού εξοπλισμού από τα κράτη-μέλη, όπως είναι για παράδειγμα νέοι σαρωτές, αυτοματοποιημένα συστήματα ανίχνευσης πινακίδας κυκλοφορίας, ομάδες ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για ανίχνευση και κινητά εργαστήρια για την ανάλυση δειγμάτων.

Η Επιτροπή προτείνει την αύξηση της χρηματοδότησης για τη μετανάστευση κατά 51%, ώστε να ανέλθει στα 10,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ανανεωμένου Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης (ΤΑΜ). 

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ταμείου σε σχέση με τη μετανάστευση είναι τα εξής:

  • Ταχύτερες και πιο συχνές επιστροφές: Το ταμείο θα στηρίζει μια πιο συντονισμένη προσέγγιση για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, την αύξηση της αποτελεσματικότητας των επιστροφών και την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες εκτός Ε.Ε. όσον αφορά την επανεισδοχή.
  • Στήριξη των κρατών-μελών: Το ταμείο θα διαθέσει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση 6,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη των κρατών-μελών στη διαχείριση της μετανάστευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του κάθε κράτους-μέλους. 
  • Καλύτερη ετοιμότητα: Ποσό 4,2 δισ. ευρώ θα δεσμευτεί για την παροχή στοχευμένης στήριξης στα κράτη-μέλη, για έργα με πραγματική ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, όπως η επανεγκατάσταση ή για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών και για τη διοχέτευση έκτακτης χρηματοδότησης σε κράτη -μέλη όταν και όπου τη χρειάζονται.

«Οι μεγαλύτερες προκλήσεις απαιτούν περισσότερους πόρους - αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνουμε να τριπλασιαστεί σχεδόν ο προϋπολογισμός στον εν λόγω τομέα» δήλωσε σχετικά με την ενίσχυση των κοινοτικών κονδυλίων για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή