Μακάρι...

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 07:00
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη 
[email protected]

Χαράς Ευαγγέλια» για τις σχέσεις Ελλάδας-πΓΔΜ σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, όπως και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά που έκαναν λόγο για συμφωνία αμοιβαία επωφελή και για νέα εποχή στα Βαλκάνια. Η επιζητούμενη από το γειτονικό κράτος ένταξή του στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., που επιθυμούν διακαώς οι ΗΠΑ και η Γερμανία, λογικά θα δημιουργήσει -μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας- καλύτερες συνθήκες και για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους, που σαφώς προτιμούν να έχουν γείτονα μέλος της Ε.Ε. και τους άξονες για την Κεντρική Ευρώπη ανοιχτούς.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε μάλιστα να επισημάνει στην ομιλία του τα επικείμενα νέα έργα υποδομών, όπως η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Βελιγραδίου-Βουδαπέστης και η νέα συνοριακή διάβαση. Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη σύσταση Διεθνούς Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα και τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» και των παραγώγων του από επιχειρήσεις και προϊόντα των δύο χωρών και κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να διαβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα διασφαλιστούν, αλλά όπως επισημάνθηκε στη «Ν» από επιχειρηματικούς φορείς δεν αναφέρουν κάτι συγκεκριμένο. Έχει ακουστεί έντονα επίσης το επιχείρημα ότι έπρεπε να αναγνωριστεί το γειτονικό κράτος για να μην εκμεταλλευθεί τη μεταξύ μας ένταση ο άλλος «καλός» μας γείτονας εξ Ανατολών (Ερντογάν).

Καμία συμφωνία, όμως, για ένα τόσο σημαντικό εθνικό θέμα δεν μπορεί να αγνοεί τόσο εκκωφαντικά το ηχηρό «Όχι» στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας και της μακεδονικής εθνικότητας και γλώσσας σε ένα κράτος που συστάθηκε τεχνητά αρχικά ως μέρος μιας Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας και είναι ιστορικά αναντίρρητο ότι ο πληθυσμός του είναι σλαβο-βουλγαρο-αλβανικής προέλευσης. Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε χθες ότι «τώρα που ξεπεράστηκε το πρόβλημα του ονόματος και του αλυτρωτισμού, η Ελλάδα και η πΓΔΜ θα είναι ίσως οι πιο κοντινές χώρες της περιοχής». Ο αλυτρωτισμός των Σκοπιανών όμως μετράει πολλές δεκαετίες, γενιές ολόκληρες έχουν γαλουχηθεί με την κούφια δοξασία ότι είναι οι ιστορικοί απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου και το όραμα για δημιουργία κράτους μακεδονικού μέχρι τη Θεσσαλονίκη και τον Όλυμπο. Μακάρι ο κ. Κοτζιάς να δικαιωθεί.

Και ο βουβός θρήνος που ακουγόταν χθες σε ολόκληρη τη Μακεδονία να μην είχε βάση και να μετατραπεί σε χαμόγελα ανάπτυξης και πραγματικά καλής γειτονίας. Η Ιστορία θα δείξει. Αλλά τότε ίσως να είναι πολύ αργά... Το ότι οι καμπάνες χθες χτυπούσαν πένθιμα πάντως σε όλο τον νομό Φλώρινας κατά την ώρα της ομιλίας του κ. Τσίπρα δεν έγινε από... βίτσιο. Οι Πρέσπες και συγκεκριμένα το ίδιο ακριβώς χωριό, οι Ψαράδες, είναι στενά συνδεδεμένες με το μακεδονικό ζήτημα και με τις απόπειρες του ΚΚΕ από τη δεκαετία του 1940 ακόμη για «Ενιαία και Ανεξάρτητη Μακεδονία» (σ.σ.: των γειτόνων) και τα χώματα της περιοχής είναι βαμμένα με ελληνικό μακεδονικό αίμα...

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή