Ψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2006 08:51
UPD:08:53
A- A A+

Υπερψηφίστηκε, τα μεσάνυχτα, από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής -με ψήφους των βουλευτών της ΝΔ- το νομοσχέδιο για τις αθλητικές επαγγελματικές ενώσεις. Ανοίγει ο δρόμος για την άρση του αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις. Στο τελικό κείμενο αναγνωρίζεται η αυτοτέλεια της ΕΠΟ, που θα είναι υπεύθυνη για τις χρηματοδοτήσεις των μελών της.

«Οι συζητήσεις με την FIFA έγιναν εκπροσωπώντας τη χώρα όπως της αξίζει. Δεν μας υπαγόρευσαν τι θα νομοθετήσουμε. Αντιθέτως, τα μνημόνια του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνα που αναδεικνύουν ως κεντρικό νομοθέτη τη FIFA», ανέφερε στην ομιλία του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.

Ο κ. Γ. Ορφανός ωστόσο, τροποποίησε εκ νέου την επίμαχη τροπολογία, δίνοντας ρητά στην ΕΠΟ το δικαίωμα να ρυθμίζει τα της λειτουργίας και οργάνωσης των μελών της, σύμφωνα με το Καταστατικό και τους κανονισμούς της ίδιας, της FIFA και της UEFA. Απαντώντας δε, στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Εμινίδη και Λοβέρδο ότι μετά τις αλλεπάλληλες αλλαγές στο νομοσχέδιο, «ουδείς θα γνωρίζει τι θα ισχύσει», ο υφυπουργός Αθλητισμού διευκρίνισε:

«Όποιος επιλέξει να μην ισχύει γι’ αυτόν η αθλητική νομοθεσία - δεν εννοούμε να βγαίνει εκτός νόμου - τότε βγαίνει εκτός του κρατικού προστατευτικού πλαισίου. Λέμε : «Κανείς εκτός νόμου, όλοι εντός, αλλά δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, γιατί δεν ακολουθούν την αθλητική νομοθεσία. Σε όλη την αθλητική νομοθεσία, υπάρχει μόνον ένα άρθρο που δεν χρησιμοποιεί η ΕΠΟ - το εκλογικό».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Δεικτάκης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «κανείς από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, δεν ένοιωσε εθνικά υπερήφανος, βλέποντας την Ελλάδα να εκβιάζεται και το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμα να υποτάσσεται σε οργανώσεις στις οποίες οφείλεται η καζινοποίηση και στοιχηματοποίηση του αθλητισμού» - πρότεινε δε, "την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της Ε.Ε. προκειμένου να πάψει η FIFA να ίσταται υπεράνω των Κοινοβουλίων».

«Νομοθετείτε αιχμάλωτος και τώρα, είστε υποχρεωμένος να διοικήσετε και αιχμάλωτος» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Κάθε φορά που θα αποφασίζετε μια πράξη, θα πρέπει να ρωτάτε εάν είναι συμβατή με τους διεθνείς κανονισμούς. Αυτά όμως, δεν γίνονται και θα έπρεπε να είχατε υποβάλει την παραίτησή σας».

«Ο υπουργός πέτυχε το στόχο του να βάλει τάξη στον επαγγελματικό αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Η αντιπολίτευση, σέρνεται στο άρμα της ΕΠΟ μασώντας τα λόγια της και επιδεικνύοντας διπρόσωπη πολιτική»ανέφερε ο Γ. Βασιλείου (ΝΔ - Β’ Πειραιώς)

«Κάνετε μια τρύπα στο νερό, την ώρα που η πραγματική ισχύς βρίσκεται σε εξωθεσμικά κέντρα» ανέφερε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος (Συνασπισμός), σημειώνοντας ότι «αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου χωρίς μηχανισμούς ελέγχου, είναι συνώνυμο της αυθαιρεσίας και της προσωποπαγούς εξουσίας. Ο ΟΠΑΠ αποτελεί ένα σύγχρονο νομισματοκοπείο που μπουκώνει μέσα ενημέρωσης και περιφέρει προσωπικές επιρροές και αξιώματα στους εκάστοτε επιθυμητούς. Τέσσερα ονόματα επί 25 χρόνια είναι οι μεγάλοι άρχοντες μιας γκρίζας περιοχής». Την ίδια ώρα, ο εισηγητής του Συνασπισμού, Θανάσης Λεβέντης, έκανε λόγο για «προσπάθειες επιβολής ασφυκτικού κομματικού ελέγχου, βάζοντας σε περιπέτειες το ελληνικό ποδόσφαιρο».

«Μπροστά στη διαπάλη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για τον έλεγχο της ΕΠΟ, τα δύο κόμματα δεν διστάζουν να καταδικάσουν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο», ανέφερε ο κος Λεβέντης.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, ¶γγελος Τζέκης, αναφέρθηκε σε «προσπάθειες των μεγαλοεπιχειρηματιών της σούπερ-λίγκα να βάλουν στο χέρι τα υπερκέρδη του ΟΠΑΠ χωρίς μεσάζοντες. Μετά όμως την απόφαση της FIFA και την απειλή για τις ομάδες τους και την Εθνική, άδειασαν το υπουργείο και συντάχθηκαν με την ΕΠΟ. Είναι μια καθαρή απόδειξη, ότι και αυτή η κυβέρνηση, εξυπηρετεί ακριβώς τους μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν το ποδόσφαιρο στα χέρια τους».

Ο κ. Τζέκης ζήτησε επίσης από το ΠΑΣΟΚ να διευκρινίσει εάν θα ψηφίσει την επίμαχη τροπολογία. Αν όχι, «η αξιωματική αντιπολίτευση συντάσσεται με την ΕΠΟ και δεν υπερασπίζεται το νόμο 2725 του 1999 που η ίδια ψήφισε».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις